Инфо

16. септембар 2019.16. сеп 2019.
Pixabay

Pixabay

Лагана шетња једном дневно продужава живот

Недавно објављено истраживање указује на чињеницу да вам можда неће бити потребно да вежбате у теретани два пута недељно да бисте били здрави и дуговечни. Физичка активност било ког интензитета могла би да промени дужину животног века.

Нова студија објављена у “British Medical Journal” (БМЈ) показала је да је провођење више од девет и по сати дневно седец́и, за разлику од стајања или ходања, повезано са повец́аним ризиком од смрти.

Иако се вец́ одавно зна да физичка активност повец́ава очекивани животни век, ово истраживање разматрало је разлике у интензитету.

Упоредили су лагане активности, као што су споро ходање или лагани задаци попут кувања или прања посуђа; умерене активности, укључујући брзо ходање, усисавање или кошење травњака; и јаке активности, као што су трчање, ношење тешких терета или копање.

Истраживачи су пратили 36.383 учесника у доби од 40 и више година, у просеку 5,8 година.

Открили су да је било који ниво физичке активности, без обзира на интензитет, повезан са знатно нижим ризиком од смрти. Највеће смањење ризика од смрти, око 60-70 одсто, било је између најмање активних и најактивнијих учесника.

Истраживање је водио професор Улф Екелунд из Норвешке школе спортских наука у Ослу, који се специјализовао за епидемиологију физичке активности.

Прошле године, званичници су упозорили да је четири од пет особа у ризику од ране смрти, изазване срчаним или можданим ударом и да је недостатак активности, пре свега физичке, прилично одговоран за овако лошу статистику.

Н1 (Independent)

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa