Инфо

13. јануар 2020.13. јан 2020.
Фото:медиас.рс

Фото:медиас.рс

СРПСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ

Прославили смо Нову годину по грегоријанском календару, а у поноћ, 13. јануара, стиже још једна, по јулијанском, код нас позната као Српска. Некада забрањивана, а никад забрањена, прослављана је у тајности, што јој је давало посебну драж, готово мистицизам.

Српска Нова година зове се још и Мали Божић и Васиљевдан, с обзиром да је посвећен Светом Василију Великом, епископу Кесарије Кападокијске. Овај Светитељ се назива „пчелом цркве Христове“, која носи мед вернима, а јеретицима жаоку. Свој живот је посветио Богу, молитви, служењу и помагању ближњима. Сачувана су његова многобројна дела: богословска, апологетска, подвижничка и канонска. Саставио је текст литургије, која носи његово име, а служи се десет пута у години, између осталог, 14. јануара, када се у храмовима чита и молебан за Нову годину.

Тог дана се меси посебан колач од пројиног брашна, василица, у који се у неким крајевима ставља семе разних житарица и поврћа да би година била родна. Негде се у овај колач стављају и делови разног воћа да би година била берићетна, а често и „парица“, по узору на Божић. Васиљевдан неки празнују и као своју крсну славу.
Симболика празновања Нове године указује на ишчекивање новог и наду да ће то ново бити „боље, лепше и веће“ од старог. Нада умире последња. Атински мудраци су чекали Нову реч, Јевреји Новог човека, Месију, а по свему судећи, Срби су велику наду полагали у Нове године.

Поред поменутих , некада смо прослављали још две. Наши древни преци су, и пре описмењавања и појаве календара, умели да временски одреде годину и дане које би требало издвојити. Траг о томе постоји у „чртама и резама“ а касније у дрвеним народним рабошима. Календар је био штап изрезбарен са све четири стране. Свака страна је представљала годишње доба, а урезане црте, дуже и краће, тање и дебље, дане и празнике.
Према неким изворима из словенске митологије, некада смо Нову прослављали 1. марта, који је назван Мартиндан или Летник. Тај дан је одабран да град (лед) не би уништио летину, а веровало се да је добро окусити и зготовљене коприве, „на живот и здравље“.

Нова година код нас се обележавала и 1. односно 14. септембра по новом календару, када је, и данас, почетак црквене године.
М. Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa