Инфо

18. фебруар 2020.18. феб 2020.
Српски излагачи имали запажен наступ на сајму Fruit Logistica у Берлину

Српски излагачи имали запажен наступ на сајму Fruit Logistica у Берлину

У Берлину је традиционално одржан тродневни интернационални сајам у индустрији свежег воћа и поврћа „Fruit Logistica“. Иако је ове године половина кинеских излагача отказала учешће због посебних мера предострожности које су организатори увели због актуелног „корона вируса“ ове године сајам је окупио рекордно највећи број излагача и посетилаца из преко 93 земаља света.

Поред раскошних штандова којима се излагачи труде који ће привући већу пажњу, организатори да посетиоцима пруже и квалитетан садржај на различитим позорницама где су представљени догађаји попут:
Конференције „Smart Horticulture Global“ где се говорило о интегрисаном управљању штеточинама, роботици и вештачкој интелигенцији, затим „Форума производње“, „Лабораторије будућности“ где су се посетиоци упознавали са иновативним производима, „Логистичком чворишту“
где је говорено о проблемима који се тичу дистрибутивних мрежа,„Старт уп дану“ где су посетиоци упознали ТОП 20 пољопривредних технологија које развијају младе компаније из различитих делова света.

На старт уп дану у Хали 9 представљена је и најмодернија технологија у производњи јабуке а која потиче из Србије. На позорници која је окупила младе компаније и кључне играче на светској сцени производње свежег воћа и поврћа.

Представници компаније Fresh Agriculture Technologies који долазе из Србије и стоје иза развоја апликације MapMyApple презентовали су апликацију за помоћ у узгоју јабуке која има за циљ да омогући и малим и средњим произвођачима јабуке да на приступачан и брз начин дођу до стручних савета за обављање агро техничких радова, да ефикасније управљају ресурсима који су им на располагању и повећају приносе и снизе трошкове производње користећи једноставну апликацију која уз помоћ технологије може да прикупи и обради много већу количину информација у односу на човека, да препозна болест или штеточину која је напала јабуку и у само пар секунди да адекватан план терапије.

Кључна тема која је обележила све догађаје на сајму Fruit Logistica ове године је „Одрживост производње“ те се у извештају „Fruit Logistica 2020 тренд репорт“ названом „Направи праву ствар“ наглашава да све већи број компанија тражи одрживе моделе снабдевања који налазе решење за проблеме попут климатских промена , а у извештају се наводи да предност на тржишту стичу они који обезбеде производњу и дистрибуцију на етичнији и еколошки прихватљивији начин.


Оно што је посебно интересантно је што су наши оснивачи апликације најавили да поред препознавања болести и штеточина њихова технологија ће ускоро моћи да пружи и рану предикцију тако да ће произвођачи јабуке моћи правовремено да добију информацију о ризику појаве болести и штеточина и план благовремене заштите.

Њихову технологију тестирало је већ преко 2,000 узгајивача јабуке из различитих делова света али највише у Србији где су ову технологију применили и велики произвођачи попут компаније Делта Аграр, која улаже непрекидно у иновације, па су тако у својим воћњацима прошле сезоне радници почели са коришћењем апликације на мобилном телефону која је увек при руци.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa