Инфо

26. фебруар 2020.26. феб 2020.
Danas

Danas

Корона вирус: Ко је нулти пацијент?

Кинеске власти и стручњаци не знају порекло актуелне епидемије корона вируса. Конкретније – ко је „нулти пацијент“. Познат и као индексни случај, нулти пацијент израз је којим се описује први човек заражен вирусном или бактеријском болешћу у некој епидемији.

Напредак у генетској анализи сада омогућује да се утврди порекло вируса преко оних које је до сада заразио.

У комбинацији са епидемиолошким студијама, научници могу да сведу бројке на појединце који су можда били први који су почели да шире заразу и тако покренули епидемију.

Идентификовање ових људи може да помогне у бављењу кључним питањима као што су како, када и зашто је зараза уопште избила. То може да помогне у спречавању даље заразе сада или током будућих епидемија.


Да ли знамо ко је нулти пацијент у епидемији корона вируса Ковид-19 која је избила у Кини?

Кратак одговор је – не.

Кинеске власти су првобитно јавиле да је први случај корона вируса забележен 31. децембра и многи од случајева инфекције налик упали плућа били су одмах повезани са морском храном и пијацом на којој се продају животиње у Вухану, у покрајини Хубеи.

Овај регион је епицентар епидемије, са скоро 82 одсто од више од 75.000 до сада регистрованих случајева у Кини и глобално, према статистици коју је сакупио Универзитет Џонс Хопкинс.
људи на улицама шангаја
АФП


Међутим, у студији кинеских истраживача објављеној у медицинском часопису Лансет, наводи се да је прва дијагноза Ковида-19 постављена 1. децембра 2019. године (много раније) и да та особа „није имала контакт“ са пијацом морске хране на велико.

Ву Венџуан, виша докторка из вуханске болнице Ђињинтан и једна од ауторки студије, рекла је за ББЦ на кинеском да је пацијент био старији човек који је патио од Алцхајмерове болести.

„Он је живео четири или пет аутобуских станица од пијаце са морском храном и пошто је био болестан практично није излазио из куће“, рекла је Ву Венџуан.


Она је рекла и да је у наредним данима троје других људи развило симптоме – двоје од њих такође није имало везе са пијацом.

Међутим, научници су открили да је 27 људи из узорка од 41 пацијента који су примљени у болницу у раним фазама заразе „било у неком контакту са пијацом“.

Хипотеза да је епидемија почела на пијаци и да је са живе животиње прешла на човека пре него што се проширила, и даље се сматра највероватнијом, наводи Светска здравствена организација.
Може ли само једна особа да покрене епидемију масовних размера?


Али израз „нулти пацијент“ носи са собом одређено значење и стигму. Многи здравствени стручњаци су против тога да се идентификује први документовани случај заразе, из страха да може довести до дезинформација о болести или чак виктимизације саме особе.


СЗО
Данас/ББЦ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa