Инфо

27. фебруар 2020.27. феб 2020.
Од данас инстант плаћања у трговинама путем ИПС система НБС

Од данас инстант плаћања у трговинама путем ИПС система НБС

Народна банка Србије (НБС) од данас је омогућила нови начин плаћања на продајним местима – платни инструмент чијом се употребом на продајном месту трговца обележеном ознаком "ИПС" (Инстант плаћања Србија), може издати налог за инстант плаћање роба и услуга, саопштила је НБС.

Ова плаћања иницирају се путем унапређене апликације за мобилно банкарство једноставним приказивањем или скенирањем НБС ИПС QР кода одабиром опције "ИПС покажи" или "ИПС скенирај".

Инстант плаћања на продајним местима су један од најзначајнијих делова ИПС платног система НБС који је у примени од октобра 2018. године, и то месец дана пре почетка рада система за инстант плаћања Европске централне банке, подсетила је централна банка.
Први трговац који је омогућио инстант плаћање НБС ИПС QР кодом на својим продајним местима је велики трговински ланац Мерцатор С, са више од 320 продајних објеката Рода, Идеа и Меркатор, и то у сарадњи са Поштанском штедионицом Београд.

Инстант плаћања путем метода "ИПС покажи", где корисник показује НБС ИПС QР код на екрану свог мобилног уређаја, обављаће се на више од 1.300 наплатних места у оквиру продајних објеката Меркатора С.

"Трговци и банке су као највећу предност овог начина плаћања препознали ниске трошкове процесирања трансакција и тренутни пренос и расположивост новчаних средстава на рачуну трговца. То је предност коју инстант плаћања имају у односу на платне картице", истакла је НБС.

Поред Поштанске штедионице, остале банке које су добиле одобрење НБС и које ће у наредним данима међу првима ажурирати апликације мобилног банкарства за своје кориснике су Комерцијална банка, АИК банка, Ерсте банка, Цредит агрицоле Банка, Еуробанка НЛБ банка и Директна банка.
Ажуриране апликације имаће нове функционалности за инстант плаћања на продајним местима и њихове нове верзије биће постављене на Гоогле Плаy Сторе и Апп Сторе.

НБС је навела да је изразито повољном тарифном политиком створила услове да трошкови прихватања инстант плаћања буду знатно нижи за трговце у односу на трошкове прихватања платних картица.

"Тиме се мотивишу и мали трговци који данас не прихватају платне картице да на својим продајним местима омогуће употребу овог иновативног начина плаћања. Из тог разлога, банке ће у наредном периоду наставити ширење лепезе своје понуде увођењем и решења за прихватање инстант плаћања путем мобилних апликација намењених малим трговцима, које ће трговци једноставно инсталирати на својим уређајима (мобилном телефону или таблету) и тако омогућити потрошачима плаћање путем НБС ИПС QР кода на продајном месту. Другим речима, трговцу ће бити довољан само мобилни телефон да би од купца примао инстант плаћања", објаснила је НБС.
Употребом функције "ИПС скенирај" потрошачи ће моћи да плате рачуне на којима је одштампан НБС ИПС QР код, једноставно у два-три клика на мобилном телефону, без прекуцавања података у налог за плаћање. Тренутно, НБС ИПС QР кодове на својим рачунима штампају Електропривреда Србије, Телеком Србија, Теленор, ЈКП Информатика Нови Сад, ЈКП Градска топлана Ниш, а очекује се да у наредном периоду ове кодове на рачунима штампају и друга предузећа која издају велики број месечних рачуна.

Извор Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa