Инфо

26. март 2020.26. мар 2020.
My cup of tea

My cup of tea

Зашто многи људи не поштују самоизолацију?

Људи широм света се друже на пијацама испред продавница упркос апелу лидера да морају да остану код куће. Зашто многи упозорења не схватају озбиљно?

“Превише људи олако схвата самоизолацију”, рекао је недавно француски председник Емануел Макрон.

Млади у Немачкој такође игноришу службене позиве да остану код куће. На ову појаву ниси били имуни ни бројни становници других држава у Европи.
Италија је била прва европска земља која је увела строге мере заштите укључујући и карантин, такође има исти проблем.

Еуропске земље погођене пандемијом коронавируса поделиле су се на две групе, на оне које су прогласиле карантине ради општег добра и оне које у томе оклевају. Али многи људи не припадају ниједној од поменутих група, већ се понашају онако како се понаша већина, рекла је Ангела Сутан, професорка бихевиоралне економије на Бургундској пословној школи.

Они који су прошли викенд уживали у сунчаним парковима спадају у ту групу.

"Проблем је што су ти људи уједно најважнији и најопаснији”, рекла је Сутан. "Ако примете да други не сарађују, ни они више неће сарађивати".

Помаже друштвени притисак
Друштвене мреже "имају тенденцију да преносити превише лоших примера, што оставља утисак да постоје само они који крше забрану", рекла је Ангела Сутан и додала да се тако ствара зачарани круг.

Али оне могу бити и корисне јер омогућавају да се изрази незадовољство које осећа велик број људи, што ће подстаћи најсебичније да преиспитају своје понашање.

"Они осећају да раде нешто храбро излазећи у парк само зато што је забрањен излазак из куће", објаснила је. "Али ако наиђу на неодобравање на друштвеним мрежама, можда ће их то навести да остану код куће".

Шта је, дакле, најбоља тактика властима да увере људе да поштују самоизолацију? Многе земље одлучиле су се за кажњавања: свако кога полиција затекне ван куће у време када треба да буде у кући добија новчану казну. Да ли је то најбоља стратегија или је паметније уздати се у одговорност грађана?

Потребно је и једно и друго. Од Француза се рецимо тражи да испуне изјаву којом оправдавају изласке гарантујући за то својом чашћу.

"Када ставите свој потпис на папир, појављује се ментални рефлекс што значи да људи, ако су већ били склони поштовању правила, желе да поштују и нову обвезу", рекао је неуроекономиста и професор на француском “Сциенцес-По Университy”, Тиер Емар

"Тај потпис створиће менталне механизме који ће резултирати поштовањем обвезе како би се избегао један облик когнитивног несклада", рекао је. Когнитивна дисонанца је ментално стање у ком особа истовремено доживљава више искустава која се не подударају.

"Код већине људи који су већ поштовали друштвене норме, мозак ће оснажити самодисциплину". Тај ефекат може дугорочно ослабити, зависности од тога како се понашају сви остали.

"Ако се развију опортунистичка понашања, групе људи који природно поштују наредбе може еволуирати у погрешном смеру", закључио је Емар.

Будући да су неке еуропске земље већ у карантину, а биће и друге на другим континентима, поштовање таквих рестриктивних мера остаје један од најделотворнијих начина да се успори брзо ширење вируса, према Светској здравственој организацији (СЗО), али су јаче здравствене мере такође неопходне у овом тренутку.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa