Инфо

6. април 2020.6. апр 2020.
Повереник: Подаци о личности заражених корона вирусом не смеју бити јавни

Повереник: Подаци о личности заражених корона вирусом не смеју бити јавни

(Бета) - Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић казао је данас да подаци о личности пацијената заражених корона вирусом не смеју бити јавни.

Мариновић је за телевизију Прва рекао да податке о здравственом стању треба објављивати, као и број заражених и број смртних случајева, али је додао да се мора водити рачуна о чувању приватности.

Према његовим речима, здравствени радници су у обавези да податке о пацијентима размењују између себе, као и са другим здравственим установама, али да ти подаци не смеју изаћи из оквира те струке.

Мариновић је подсетио да је реаговао на објављивање података о личности "нултог пацијента" у медијима.

"То су основне моралне норме. Он ће оздравити и ово ће све проћи и пацијент треба да настави редован живот", навео је повереник и додао да "треба мислити о томе пре него што се подаци објаве".

Он је казао да је апеловао на послодавце да не износе податке о зараженима, наводећи да је битно да заражени не долазе на посао као и да остали запослени буду упућени да је "неко од колега заражен" али не и податке о личности.

Мариновић је навео да су грађанима и током ванредног стања доступне све информације као и до сада, али је додао "нема непосредног контакта" са грађанима, већ се комуникација одвија путем мејла.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa