Инфо

7. април 2020.7. апр 2020.
Фото: Бета

Фото: Бета

Дарија Кисић: Већина нас може да носи ковид вирус у себи, а да не зна

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је за корона вирус карактеристичан феномен "леденог брега", то јест већина инфицираних или нема симптоме респираторне инфекције или су то блажи облици који личе на прехладу.

"То значи да већина нас може носити овај вирус у себи а да то не зна. Значи, ми почетком пете недеље имамо 1.908 потвређених случајева инфекције и барем пет до десет пута више инфицираних који нису препознати јер се осећају добро", рекла је Тепавчевић, за данашње издање листа Блиц.

Према њеним речима, треба бити свестан да свако може да носи овај вирус у себи и зато је мера самоизолације кључ успеха, да би се створили услови да се заустави пут преношења и спречи да вирус пређе на нову осетљиву особу.

"Јако је битно да схватимо да вирус САРС-CoV-2 не може да опстане без нас. Ми му омогућавамо средину за опстанак, разможавање и даље преношење", нагласила је Тепавчевић.

Она је рекла да још није у потпуности разјашењено колико дуго може да опстане у спољашњој средини, то јест да ли се то мери сатима или данима, али да је јасно да се вирус не би нашао у спољашњој средини да га инфицирани човек ту није пренео".

"Најефикаснији начин превенције инфекције вируса САРС-ЦоВ-2 је обезбеђивање удаљености од минимум два метра од потенцијалних резервоара инфекције. Последних дана бележимо пораст оболелих, али је очигледно да су примењене мере успориле ток епидемије", рекла је Тепавчевић.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa