Инфо

10. април 2020.10. апр 2020.
Епидемиолог: У Србији се до краја априла може очекивати пад броја оболелих и умрлих од короне

Епидемиолог: У Србији се до краја априла може очекивати пад броја оболелих и умрлих од короне

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић оценио је данас да ће до Ускрса расти број оболелих и умрлих од корона вируса у Србији, а да се од краја априла може очекивати благи пад тог броја.

"Налазимо се у тешкој недељи, али ће и следећа бити таква. Све до Васкрса (19. априла) очекујемо да ће расти број оболелих и нажалост умирања, али после тога је епидемиолошка прогноза да ће почети да опада број оболелих. И да ћемо од краја априла имати благи пад, да би ушли у мај, надамо се сунчан и леп са индексом зрачења изнад три, да се изборимо са вирусом", рекао је он.

Тиодоровић је рекао да је сада неопходна гвоздена дисциплина.

"Оно што грађани могу да пруже као допринос, јесте да се придржавају свих мера које су предложили држава и стручни органи. Једини начин је да се изборимо са тим је да ових 14 дана будемо дисциплиновани и да схватимо да ово није питање демократије него цивилизације", рекао је он.

Епидемиолог је додао да је Србија успела да избегне такозвани италијански сценарио, али да има "српски сценарио".

"Избегли смо ту епидемиолошку криву. Она је кренула узлазно, али има тенденцију далеко блажу него у великим земљама са већим здравственим системима него ми. Сада је одлучујући тренутак да сви заједно схватимо да морамо да се понашамо као што траже струка и држава. А одлуке државе нису супротне ономе што је тражила струка. За 45 година много тога сам прошао, али нисам видео овакву подршку државе", рекао је он.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa