Инфо

26. април 2020.26. апр 2020.
YUCOM: Анализа људских права у ванредном стању

YUCOM: Анализа људских права у ванредном стању

Комитет правника за људска права (YUCOM), навео је данас, анализирајући измене правног оквира током месец дана ванредног стања, да су одлуке о ограничењу слободе кретања створиле низ проблема тако да се овој невладиној огранизацији јављао велики број грађана тражећи савет како да заштите своја права.

"Поред тога тражене су и информације о самим правима, јер многи, због честих измена и допуна поменутих одлука, нису знали која су тачно њихова права и обавезе, а санкције за кршење истих биле су строге и високе", саопштио је YUCOM, који је, уз подршку Тима Уједињених нација за људска права у Србији, припремио анализу "Људска права и Цовид -19".

Наводећи проблеме због којих су им се грађани јављали, YUCOM је изнео је да је неким тражиоцима правне подршке истицао закуп стана, који није продужен јер је стан издат другом лицу, а нису смели напустити место самоизолације.

"За правну подршку обратило се и лице које је током самоизолације доживело телесну повреду недовољну да по протоколу екипа Завода за хитну медицинску помоћ дође по пацијента, али озбиљну у мери да му је потребна помоћ до које због самоизолације није могао сам да дође", набројао је YUCOM.

Посебан проблем имали су чланови породица лица у кућној изолацији јер је било нејасно да ли и за њих важи ова обавеза.

Поред тога проблем је био добијање решења или потврде о обавези самоизолације, како би, на пример, оправдали одсуство са посла и заштитили радноправни положај.

Због тога је YUCOM упутио предлог Кризном штабу за борбу против корона вируса о омогућавању да се и тим лицима издају решења о кућној изолацији, предлажући могућност доношења колективних решења.

Министарство здравља омогућило је подношење онлине захтева за потврду о самоизолацији за лица из контакта.

YUCOM се обраћао министарству спољних послова Србије, Управи граничне полиције као и Заштитнику грађана због великог броја грађана - држављана Србије који су се обраћали за помоћ јер су били "заглављени" на аеродромима или граничним прелазима широм света.

"Сматрамо да су ова обраћања уродила плодом јер је министарство организовало пребацивање грађана Србије у земљу, у сарадњи са Заштитником грађана, међу којима и велики број лица која су се обраћала у вези тог проблема", навео је, између осталог, YUCOM у анализи, која се комплетно може наћи на њиховом сајту.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa