Инфо

23. фебруар 2018.23. феб 2018.
Ружић: Пријава за фонд локалне самоуправе

Ружић: Пријава за фонд локалне самоуправе

БЕОГРАД, 23. фебруара 2018. (Бета) - Министарство државне управе и локалне самоуправе објавило је данас позив градовима и општинама у Србији да пријаве пројекте за коришћење средстава из Фонда за локалне самоуправе, која износе 320 милиона динара.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић позвао је све општине и градове да се од данас до 15. марта, пријаве на конкурс са својим пројектима.

"Циљ Министарства државне управе и локалне самоуправе је да локалним самоуправама максимално помогне да прођу кроз процес темељних реформи које спроводимо, али и да им с обзиром на тешку финансијску ситуацију помогнемо да заврше одређене послове који унапређују услове за живот грађана и грађанки",изјавио је Ружић агенцији Бета.

Он је навео да је буџет за Фонд за локалне самоуправе увећан 32 пута у односу на прошлу годину и да сада износи 320 милиона динара.

Највећи део средстава из овог фонда, око 256 милиона динара, је опредељен за пројекте који унапређују квалитет живота грађана и доприносе локалном економском развоју и запошљавању - комуналне инфраструктуре, школских, предшколских, културних и спортских објеката, као и зграда локалних институција, затим уређења паркова, пијаца и тргова, расвете.

"Подржаћемо и нове пројекте, али и пројекте који су већ започети, а недостају средства за њихов завршетак и стављање у функцију. Ово је посебно битно, јер најскупљи су пројекти који нису завршени и који се не користе", рекао је Ружић.

Око 48 милиона динара биће усмерено на набавку непоходних савремених технологија за увођење е-Управе.

"Електронске услуге које уводимо, базе података које умрежавамо, захтевају и сервере, рачунаре, адекватан и прилагођен простор. Неким општинама оваква опремања представљају не тако мале ставке у буџетима и постоји потреба за оваквом подршком, јер ће омогућити да све то брже спроведемо", истакао је Ружић.

Како наводи, 16 милиона динара биће усмерено као помоћ локалним самоуправама у организацији културних, спортских, туристичких и других манифестација, које су од посебног значаја за грађане.

Део средстава биће усмерен и на изградњу адекватних прилаза јавним службама и установама лицима са инвалидитетом.

"Видећемо какве ће пројекте општине предложити. Ову подршку смо и скројили по њиховој мери, односно на основу информација које смо добијали из честих разговора и сусрета са председинцима општина и градоначелницима", рекао је Ружић.

Јединици локалне самоуправе могу се одобрити средства по једном захтеву, у току календарске године, а висина суфинасирања не може бити већа од 10 одсто укупно опредељених средстава за сваку од три групе пројеката.

Сви пријављени пројекти морају имати сву потребну пројектно-техничку документацију, дозволе и сагласности.

Након истека рока, Комисија за спровођење поступка и утврђивање предлога за расподелу средстава ће прегледати и размотрити пријаве пројеката у складу са утврђеним критеријумима и предложити доношење одлуке о расподели средстава по овом јавном позиву.

Након ове процедуре, Министарство ће пренети локалним самоуправама одобрена средства, након чега ће оне моћи да уђу у поступак јавних набавку за нове пројекте или средства усмерити на завршетак већ започетих пројеката.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa