Инфо

25. фебруар 2018.25. феб 2018.
Фото: Српско народно позориште

Фото: Српско народно позориште

Стотину младих из региона на представи На Дрини ћуприја у Новом Саду

НОВИ САД, 25. фебруара 2018. (Бета) - Стотину младих из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, учесника пројекта "YU Peace– Млади уједињени у миру" окупило се у Новом Саду, где су гледали представу "На Дрини ћуприја" у Српском народном позоришту.
Координаторка посете Манда Пришинг рекла је агенцији Бета да је дружење младих "чудесна прича", а само окупљање око позоришне представе значило је и подршку за храброст редитеља Кокана Младеновића.

Прецизирала је да је представу гледало 15 младих из Сребренице, по 25 из Тузле, Вуковара и Сомбора, 10 Сомбораца који живе и студирају у Новом Саду, као и једна млада особа из Горњег Вакуфа.

"То је све једна чудесна прича. А после представе нико ни са ким није разговарао о представи, јер је таква да се од ње не може ни причати", казала је Манда Пришинг, мировна активисткиња из Сомбора.

Навела је да су млади током јучерашњег дана скупили хуманитарну помоћ за породицу из Братунца.

Мрежа "Yu Peace-Млади уједињени у миру" настала је заједничком иницијативом младих 2014. године, а као резултат дугогодишње сарадње измедју организација и појединаца кроз пројекат Комитета за људска права и демократију из Келна за подручје Балкана под називом "Одмор од рата" (Ferien von Krieg) који се реализује од 1993. године.

Мрежу чине Удружење хуманитарно друштво Пријатељице из Тузле, Удружење градјана Омладински центар из Горњег Вакуфа, Еуропски Дом из Вуковара, Неформална група Активатори-Сомбор, Удружење "Сара Сребреница", као и млади који су учествовали у пројекту "Одмор од рата" од његових почетака и учествују у мировним активностима које организује мрежа.

Мрежа је добила Признање "Крунослав Сукић" Центра за мир, ненасиље и људска права Осијек, за Дан људских права 2016. године, за које их је предложила Манда Пришинг.

Признање им је додељено за вишегодишњи рад на повезивању младих људи у региону, за допринос изградњи мирољубивих, сарадничких и пријатељских односа медју младим људима.

Мисија Мреже YU Peace јесте повезивање младих са подручја Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије, с циљем изградње мира, поверења, разумевања, толеранције и успостављања добрих медјуљудских односа кроз неформалну едукацију и мировни активизам.

Визија Мреже јесте живот у миру пун разумевања, поштовања и толеранције медју различитим народима и религијама на Балкану.

Млади из мреже, као и учесници у активностима мреже свакодневно су у контакту, путем телефона, мејла, друштвених мрежа.

До сада,YU Peace мрежа осмислила је и реализовала мировне перформансе са више од 700 учесника у Сомбору, Дубровнику, Неуму, Башкој Води, Тузли, Горњем Вакуфу.

У мировним камповима на мору учествовало је више од 22.000 младих, у мировним камповима у градовима учесницима више од 500 младих, колико и на викенд посетама, као и на великом броју других активности.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa