Инфо

21. мај 2020.21. мај 2020.
Неизвестан повратак српских студента из Русије због вируса

Неизвестан повратак српских студента из Русије због вируса

Према информацијама које је добила наша редакција, група од око 200 српских студената налази се у Русији без могућности да се врати у матичну земљу. Због тренутне ситуације изазване корона вирусом у Русkoj федерацији, факултети су затворени за академце, те они већ месец дана немају валидну информацију о томе када и како ће бити организован повратак.

Међу студентима налази се и једна наша суграђанка, која нам се обратила како бисмо указали на проблем и покушали да апелујемо на надлежне институције да обезбеде лет из Русије за Србију.

-Чекамо информацију о следећем лету још од краја априла када смо послали своје податке амбасади Републике Србије. Одговор амбасаде је да раде на томе и да су у контакту са Министарством и то се не мења, сваки позив доноси исти одговор. Раније су била три лета (за два од та три нисмо знали, нити смо добили било какву информацију), али ми нисмо могли да одемо тада, јер није постојала званична информација да ће нама испити бити онлајн и на који начин бисмо могли да продужимо визу и због тога нико није желео да ризикује, изгуби стипендију или годину - каже Марија која је налази у Нижњем Новгороду на основним студијама, и додаје да су већ 30 дана без званичног одговора амбасаде.

-Када смо добили информацију, ставили су нас нас на листу чекања, где смо већ месец дана. Углавном су сви студенти стипендисти, мада има и породица са малом децом, трудница, и из амбасаде су нам рекли да има више од 200 пријављених за лет. У уторак, 26. маја Република Српска организује лет за своје држављане, и биће слободних места и за српске држављане, али не довољно за све. Сви смо скоро у истој ситуацији и живимо у студентским домовима где хигијена и није баш најбоља, вирус је ушао у неке од њих и ми смо у страху да се не појави и у нашем- наводи наша саговорница и наглашава да здравствено осигурање које имају не покрива трошкове лечења од КОВИД-19.

-Слали смо мејлове свим релевантним органима у Републици Србији и одговор који смо добили је да се стрпимо и чекамо. То радимо већ месец дана, само чекамо. Исте одговоре су добили и наши родитељи који су се обраћали, а на позиве Влада Србије није уопште одговорила. Када је у Србији било жариште ми смо остали овде да не угрозимо себе током доласка, али и своје код куће, јер нисмо поседовали све информације. Сада када је жариште овде о нама нико не брине. Амбасаду смо први пут контактирали у марту, али од краја априла константно покушавамо да се изборимо за још један хуманитарни лет.

Факултети су затворени до септембра, а услед ситуације студенти нису у могућности да излазе из домова. Уз бригу о могућем ширењу вируса у студентским смештајима, проблем представља и финансијски моменат, јер поједини трошкови су на терет самих академаца.

-Затворени смо у студентским домовима са могућношћу да изађемо напоље три сата до продавнице, или апотеке, болнице. Студенти у Москви и Санкт Петербургу су у још горој ситуацији. Имамо финансијских потешкоћа и живимо од стипендије и онога што успеју да нам пошаљу родитељи. У Москви студентима стипендија не покрива цену дома, а неке су затворили и били су принуђени да траже стан, или друго место где ће преспавати. Немамо никаквих информација о било каквом лету. Знамо само да Русија још неће отварати своје аеродроме, највероватније до краја јуна.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa