Инфо

1. јун 2020.1. јун 2020.
EPA-EFE (Niels Christian Vilmann)

EPA-EFE (Niels Christian Vilmann)

Од данас тестирање на антитела на лични захтев, где може да се обави

Од 1. јуна, грађани Србије моћи ће да се тестирају на лични захтев и открију да ли имају антитела на корона вирус. Цена теста биће 1.200 динара.

Ова врста тестирања, позната и као "Елиса тестирање", моћи ће да се обави у свим домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље, у Заводу за заштиту здравља радника железнице и Заводу за заштиту здравља студената.

Овакву одлуку донео је Кризни штаб Србије на седници у среду.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић појаснила је том приликом да је донета одлука да од 1. јуна почну серолошка истраживања на лични захтев грађана који не испуњавају утврђене индикације за бесплатно тестирање.

"На тај начин ће моћи да испитају да ли имају антитела на вирус и да ли су дошли у контакт са вирусом у претходном периоду", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

За овај тест могуће је узети крв из прста или из вене али је резултат поузданији из венске крви.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић рекла је раније да нису потребне претходне припреме и грађани крв могу да дају у било које доба дана.

"Важно је рећи да је поузданија анализа која се добије из венске крви. Уколико постоје индиције да је нека особа имала коронавирус обавезно се ради и пи-си-ар тест који је онда бесплатан. Резултат теста биће познат већ у току дана", објаснила је Сања Радојевић Шкодрић.

Извор: РТС

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa