Инфо

2. јун 2020.2. јун 2020.
Мачва у срцу Београда

Мачва у срцу Београда

У београдској галерији Сингидунум представљена је поставка и фотомонографија престоничког уметника Марка Замуровића посвећена Мачви. У жељи да прикаже етнолошке и антрополошке сепцифичности шабачког краја и регије аутор је деценију посветио бележењу драгоцених тренутака.

-Желео сам да прикажем Мачву Јанка Веселиновића, простор омеђен Савом, Дрином и Цером, као што је и писац забележио. Менталитет Мачвана је потпуно дургачији од оног који поседују Београђани. Све се одвија полако, без журбе и то је нешто што ми се свидело. Људи су насмејани и посебно драги – наводи Марко Замуровић.



Кроз фотографије у виду есеја посматрач је у прилици да спозна живот и обичаје Мачве, као и њену есенцију, дух и менталитет становника рекао је на свечаном отварању изложбе председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.

-Мачва није само географска одредница, она је спој лепоте природе и духа људи који у њој живе. Захвљујући Марковим фотографијама можемо да спознамо живот онакав какав јесте, без улепшавања. Подсетио нас је на помало заборављену лепоту која нас окружује, мостове који спајају реке, људе - закључио је Пајић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa