Инфо

6. јун 2020.6. јун 2020.
Бећковић: Десанку из школа избацили они за које нисте чули

Бећковић: Десанку из школа избацили они за које нисте чули

Десанка Максимовић је величина за поезију и културу, значи није у тренду, каже Матија Бећковић, песник и велики пријатељ чувене песникиње, о одлуци да њена поезија буде искључена из предмета српски језик и књиженост у програму гимназија.

Задужбина “Десанка Максимовић” хитно је реаговала писмом упућеним Министарству просвете, Националном просветном савету и Заводу за унапређење образовања и васпитања, чија комисија је, према писању “Новости”, донела одлуку да из програма за трећи разред гимназија искључи избор из поезије Десанке Максимовић, а из четвртог њену најпознатију збирку “Тражим помиловање”.

Писмо су подржали многи домаћи књижевници, а међу првима и Матија Бећковић.

– У оно време кад је устала Србија, ишао сам са Десанком на Вуков сабор. И са свих страна су је људи поздрављали. Она им је отпоздрављала у оној великој еуфорији, а онда се сагнула до мене и питала шапатом: “Хоћемо ли пропасти”. Тог питања сам се сетио сада, када сам чуо да је избачена из школског програма – каже Бећковић.

Бећковић види и симболику у том чину.
– Да би све било симболичније и речитије, избачена је баш њена књига “Тражим помиловање”. Неко је дошао на идеју да она “одудара од нашег времена”- додаје Бећковић.

Упитан за предлог Завода да се збирка нађе у програму за први разред гимназије, уз закључак да би “на овај начин збирка нашла своје право место као одјек књижевне епохе средњег века”, Бећковић се само насмејао.

– Када питате ко је то све урадио, чујете имена за која нисте чули. Наслов књиге “Тражим помиловање” све говори. Она је величина за поезију и културу, значи није у тренду – закључио је иронично Бећковић и додао да “нема помиловања за Десанку”.

Извор: ТВ Нова С
Foto: Zoran Lončarević/Wikipedia.org/B.Milakara

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa