Инфо

7. јул 2020.7. јул 2020.
Пооштрене мере у борби против Ковида у Шапцу:Данашњи  број  од   140   позитивних   у   односу   на  укупан   број   позитивних   лица   у   Србији износи 39,5%

Пооштрене мере у борби против Ковида у Шапцу:Данашњи број од 140 позитивних у односу на укупан број позитивних лица у Србији износи 39,5%

У току дана, Ветернарском специјалистичком институту послато је додатних 80 тестова, а резултати су показали да имамо још 55 позитивних на ковид-19. Уз 85 потврђених јутрос, то је укупно 140 позитиних на овај вирус.

- Од јуче је 176 прегледаних пацијената у ковид-19 амбуланти са симптомима суспектним на ковид-19, 80 је тестирано ПСР тестом и узорци су однети у ВСИ. Резултати су стигли у поподневни сатима - 55 позитиних и 25 негативних. Број од 140 позитиних на ковид-19 говори о озбиљности ситуације. Морамо се придржавати свих савета, пацијенти терапије,
а чланови породице мера кућне изолације Важно је да сачувамо старије чланове породице и хроничне болеснике, истакла је на вечерашњој конференцији за новинаре др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Д Драга Љочић“.

Штаб за ванредне ситуације, на вечерашњој седници донео је наредбу о додатним мерама заштите, које ће почети да се примењују сутра од 06 часова.

1. У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите,

2. У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра.

3. Забрањује се организовање свечаности, спортских и других забавних манифестација.

4. Ограничава се радно време угоститељских објеката од 7.00 до 20.00 часова.

5. Налаже се одговорним лицима у угоститељским објектима да организују рад тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.

6. Налаже се пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања.

7. Уосновним и средњимшколама и високошколским установама одлажу се окупљања, а налаже се организовање пријемних и других испита уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од дваметра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица).

8. У јавном превозу обавезно је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.

9. Забрањује се коришћење отворених и затворених базена, спа и велнес центара.

10. Налаже се спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда.

11. Налаже се спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима,салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице).

12. Обавезна је честа дезинфекција свих јавних објеката.

13. Препоручује се дезинфекција најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама.

14. Налаже се што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.


-Морали смо, с обзиром на ситуацију, да пооштримо мере. Овом наредбом предвиђена је и казна за неношење маски од 5.000 динара. Апелујем на наше суграђане да носе маске, да поштују дистанцу и све додатне мере зато што је ситуација озбиљна. Настојимо овим мерама да заштитимо суграђане на најбољи могући начин, нагласио је Милан Васић, начелник ГУ Шабац.

Данашњи број од 140 позитивних у односу на укупан број позитивних лица у Србији износи 39,5%. Да ли смо ми у Шапцу најболеснији?

- Ја вам кажем да нисмо. До овог броја смо дошли зато што смо успели да уђемо у организовану кампању тражења тестова. Успели смо, након писања Министарству здравља, гостовања по медијима и писања страним амбасадама да дођемо до тога да имамо и тестирање у ВСИ, који је данас почео са анализом тестова. Ми смо се у Шапцу изборили да имамо највећи број тестирања у Србији. Број тестираних довео је до тога да имамо највећи број позитивних. Шабац се не разликује од Србије по броју позитивних, само имамо реалне податке.
Сада можемо да уђемо у организовану борбу, јер имамо праве податке о броју позитинвних и њиховим контактима.. Кроз двоструки систем свих лица која су означена као контакти, ставићемо заразу под контролу. Учинићемо све да ВСИ има још више тестова зато што је 90 тестова дневно отприлике половина потребних тестова за Шапчане. Када се буду тестирали сви који су суспектни на ковид, ући ћемо у следећу фазу – како да помогнемо да се тестирају сви контакти да бисмо зауставили ширење заразе,рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa