Инфо

10. јул 2020.10. јул 2020.
Најцрњи дан од почетка епидемије - 18 преминулих

Најцрњи дан од почетка епидемије - 18 преминулих

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас на ванредној конференцији за медије да је данас по великом броју параметара најгори дан од почетка наше борбе са корона вирусом, јер је у протекла 24 сата преминуло 18 особа од овог вируса.

Како је рекла, у овом тренутку 13о људи се налази на респираторима и регистровано је још 386 новооболелих од ковида.

Најкритичнија ситуација је, додала је, и даље у Београду, потом у Шапцу, Крагујевцу, па Новом Пазару.

„Не видимо значајно побољшање у бројевима као резултат мере обавезног ношења маски у затвореном простору. Пратићемо и даље реаговати адекватним мерама. Ово је без сумње резултат нашег понашања и недисциплине пре пет или шест дана, а резултат окупљања на протестима ћемо видети за три или четири дана. Поново молим, односно преклињем све наше грађане да се строго придржавамо свих мера“, истакла је премијерка.

Она је додала да нећемо презати од најрестриктивнијих мера како бисмо сачували здравље нашег становништва. Према њеним речима, као најефикаснија мера показало се увођење ванредног стања и ограничење кретања у појединим деловима дана и недеље.

„Ако се ово овако настави даље, свако мало ћемо морати да уводимо забране кретања. Верујем да сви заједно можемо да доведемо ове бројеве под контролу без потпуне забране кретања“, оценила је она.

Ипак, Брнабић је истакла да ако уведене мере не буду дале резултат наредних дана да ће морати да се поново уведу рестриктивне мере.

„Нема неодговорнијег понашања у овом тренутку од окупљања на протестима. За протесте има времена, за борбу против корона вируса више нема времена. У овом тренутку ће наш здравствени систем видети велики број људи који су ових дана били на улицама и њихове родитеље на болничком лечењу. И то је 100 посто. Крајње неозбиљно и неодговорно понашање“, нагласила је Брнабић и додала да ово није политичка борба већ борба свих нас појединачно.

Кризни штаб Владе Сбије за сузбијање епидемије корона вируса од понедељка, 13. јула поново ће се свакодневно обраћати јавности, пренели су београдски медији.

У последња 24 сата у новопазарској Општој болници преминуло је десет пацијената инфицираних корона вирусом, казао је координатор те здравствене установе Мирсад Ђерлек.

Број пацијената у ковид болницама Клиничког центра у Нишу повећан је са јучерашњих 250 на 277, а протекла 24 часа преминуо је један пацијент са потврђеним корона вирусом, саопштила је та здравствена установа.

Од 215 обрађених узорака у протекла 24 сата, корона вирус је потврђен код још 73 људи из Шумадијског округа, од којих је у Крагујевцу 56 новоинфицираних, саопштио је Институт за јавно здравље у Крагујевцу.

У последњих 24 сата у Војводини је регистровано 138 нових случајева (за 50 више у односу на претходни дан), међу којима је 65 из Новог Сада (24 више него у четвртак).

У Краљеву се бележе 24 новорегистрована случаја грађана позитивних на корона вирус, тако да, према информацијама добијеним из Завода за јавно здравље Краљево, на територији града је укупно евидентирано 244 лица позитивна на вирус „САРС ЦоВ-2“ закључно са јучерашњим даном, када је забележен и један смртни случај.

Епидемиолог Зоран Радовановић навео је на свом Фејсбук профилу да он поштује протесте грађана Србије, али да се треба придражавти здравствених препорука.

Британска влада је уклонила Србију са листе земаља за чије држављане није обавезна мера карантина по доласку у Велику Британију.

Директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус поручио је да ковид-19 није под контролом у већем делу света, а ситуација се заправо погоршава.а
Данас

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa