Инфо

1. август 2020.1. авг 2020.

Непријављени радници на градилиштима станова за припаднике снага безбедности

Инспектори рада су током 55 контрола у петак нашли "раднике на црно" на градилиштима станова за припаднике снага безбедности у Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Новом Саду, Сремској Митровици, Београду и Врању, саопштено је данас.

Министарство рада је саопштило да је надзор извршен да би се утврдило да ли се током врућине послодавци придржавају правила и радницима омогућавају сменски рад и честе паузе.

"Надзорима су обухваћена 202 лица затечена на раду, од којих су 20 лица на раду 'на црно', од којих су седам држављани Турске, затечени у Врању. За шест држављана Турске који су затечени на градилишту у Крагујевцу нису предате на увид радне дозволе", иако су та лица изјавила да их имају, наводи се у саопштењу.

На основу прописа о безбедности и заштити здравља на раду, донето је девет решења с налозима за отклањање недостатака и седам решења о забрани рада.

У области радних односа донето је пет "налога на записнике" и поднето 12 захтева за покретање прекршајног поступка, од којих пет у области безбедности и здравља на раду и седам у области радних односа.

У Сремској Митровици је извршено осам надзора, којима је обухваћено 26 радника, од којих пет "на црно".

У области безбедности и здравља на раду је донето једно решење са наложеним мерама за отклањање утврдјених недостатака, као и једно решење о забрани рада. Захтева је поднето пет, од којих су два у области безбедности и здравља на раду и три у области радних односа.

Министар Зоран Ђорђевић наложио је Инспекцији рада да настави ванредни надзор да би се "брига о здрављу запослених подигла на највећи могући ниво" и омогућио рад у складу са законом, пише у саопштењу.
Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa