Инфо

5. август 2020.5. авг 2020.
Бета

Бета

Унија послодаваца: Само 15 одсто привредника у Србији прихвата повећање минималне цене рада

У Србији се 85 одсто привредника противи повећању минималне цене рада у идућој години, док је свега 15 одсто спремно да прихвати повећање, али уз значајно смањење трошкова пословања предузећа, показало је истраживање Уније послодаваца Србије, објављено је данас.

Такав став привреде битно се разликује у односу на прошлу годину, када је за 46 одсто анкетираних повећање минималца било прихватљиво, показало је истраживање.

Како је указано из Уније послодаваца, оволика разлика резултат је погоршаних услова пословања због кризе изазване пандемијом корона вируса.

Решење овакве ситуације послодавци виде у умањењу трошкова пословања, кроз пропорционално умањење пореза и доприноса, повећање неопорезивог дела зараде и смањење фискалних и парафискалних намета.

На тај начин могућ је одрживи раст зарада у приватном сектору, који не би ишао на терет предузећа и уз умањење њихове конкурентности.

Краткорочно смањење прихода у буџету кроз овакво решење било би покривено кроз већу потрошњу, стабилизацију кризе, раст запослености и раст броја привредних друштава и предузетника.

У истраживању Уније послодаваца учествовали су представници 133 привредна субјекта, који запошљавају укупно 16.134 особе и три удружења предузетника која броје 1.935 послодаваца код којих је запослено око 5.800 радника.

Подсећа се да током јула Унија послодаваца Србије традиционално реализује консултације и истраживање ставова послодаваца са циљем да се сагледају ставови привредника по питању висине минималне цене рада у Србији.

Преговори са представницима Владе Србије и синдикатима отпочињу током августа, а у септембру у оквиру Социјално-економског савета Србије разматра се висина минималне цене рада за 2021. годину.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa