Инфо

7. август 2020.7. авг 2020.
Бета

Бета

Светска банка финансира програм интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине

Светска банка (СБ) објавила је данас да је Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори одобрила 123,2 милиона евра (134 милиона долара) за прву фазу програма интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине (СДИП) чији је циљ да ојача прекограничну сарадњу кроз управљање водним ресурсима и да унапреди пловност водног пута и заштиту од поплаве.

Овим програмом, који обухвата три приобалне земље слива Саве и Дрине, кроз интегрисани приступ финансираће се активности усмерене на заштиту од поплава, управљање животном средином и модернизацију лука дуж коридора две реке, ради повећања њихове конективности, наведено је у саопштењу.

Пројекат ће, како је истакнуто, такође допринети јачању прекограничне сарадње и привредног раста земаља региона које су додатно угрожене услед пандемије корона вируса.

"Слив Саве и Дрине има значајан неискоришћени потенцијал који је покретач привредног раста, регионалне конективности, отпорности на ризике услед климатских промена, социјалне кохезије и нових радних места", изјавила је регионална директорка СБ за Западни Балкан Линда Ван Гелдер.

Како је додала, ова прекогранична сарадња има потенцијал да обезбеди корист локалним заједницама и привредним субјектима који се налазе у подручју речних сливова и створи прилике које ће имати далекосежан утицај на привреду приобалних земаља.

Циљ програма је да убрза регионалну економску сарадњу на Западном Балкану и ојача институције и процедуре за сарадњу између приобалних земаља слива Саве и Дрине.

Програмске мере за ублажавање ризика од поплава ће повећати заштићену површину за 300.000 хектара и обезбедити заштиту од поплава на нивоу стогодишњих великих вода за приближно 400.000 становника.

Пројекат ће такође допринети конективности и пловности водног пута Саве за више од 200 километара и побољшати прекограничну сарадњу у области управљања водама кроз размену знања између сектора и приобалних земаља.

Читав програм вредан је приближно 332 милиона долара и спроводиће се у наредних десет година кроз две узастопне фазе које ће се делимично преклапати.

У оквиру програма биће подржан дугорочни "климатски паметан" привредни раст и регионална сарадња.

Србији су у првој фази пројекта одобрена средства од 78,2 милиона евра, Босни и Херцеговини од 30 милиона евра, а Црној Гори од 15 милиона евра за слив Лима и Грнчара.

У првој фази програма, биће укључена Словенија и Хрватска кроз учешће у регионалним студијама, регионалном дијалогу, инструменатима за изградњу капацитета и другим сродним активностима.
Извор: Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa