Инфо

12. август 2020.12. авг 2020.
Алексић поднео кривичну пријаву: Телеком Србије платио Коперникус 19 пута виша од тржишне вредности

Алексић поднео кривичну пријаву: Телеком Србије платио Коперникус 19 пута виша од тржишне вредности

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић поднео је данас Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву против више одговорних лица за трансакције Телекома Србија којима је то државно предузеће купило неколико кабловских оператера за укупно пола милијарде евра.

Кривична пријава поднета је против чланова Надзорног одбора Телекома, представника државног капитала у Телекому Драгана Ђоковића, председника Државне ревизорске институције Душка Пејовића, бившег власника кабловског оператера "Коперникус" Срђана Миловановића и одговорних лица у Министарству привреде и Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

На конференцији за новинаре испред Тужилаштва за организовани криминал, Алексић је казао да се на пријаву против одговорних одлучио након што није било реакција тужилаштва на питања која је у јануару поставио у вези са одлуком Телекома Србија да купи кабловске оператере по, како наводи, вишеструко вишим од реалних цена.

"Телеком је купио већи број мањих кабловских оператера, што не би било чудно да износ који је платио није 10 пута већи од тржишног", рекао је Алексић говорећи о трансакцијама за куповину фирме "Коперникус технолоџи" и других мањих оператера.

Алексић је нагласио да се државни Телеком додатно задужио да би Коперникус технолоџи платио 195 милиона евра, чија је, како је навео, тадашња вредност капитала износила свега 10 милиона евра па је тако плаћен 19 пута више него што је вредео.

"Надзорни одбор Телекома је на предлог Министарства привреде донео одлуку да за пола милијарде државног новца купе предузеће сумњивог бонитета, са великим дуговима и континуираним падом прихода", истакао је он.

Додао је да одговорнима није сметало да закључе такву трансакцију и поред података о паду прихода "Коперникуса" пре краја 2018. година, када га је Телеком купио.

"Очекујем да ће Тужилаштво покренути истрагу јер је незабележено да неко на овако видљив начин из Телекома извуче пола милијарде евра", нагласио је Алексић.

Он је навео да се његовој странци обраћају запослени у Телекому Србија, али и запослени у Елекотропривреди Србије (ЕПС) који сугеришу на "крађе" у тим предузећима.

"То су људи који неће да ћуте. Ја очекујем да ће они изаћи у јавност, али је очигледно да се они боје. Зато ми, политичари, јавно указујемо на то шта се тамо дешава", рекао је Алексић.

Алексић је подсетио да је ПКБ са имовином од 17.000 хектара продат за 105 милиона евра, а да је Телеком фирму "Радијус вектор", једног од оператера, платио 110 милиона, као и да је бивши власник Коперникуса Срђан Миловановић, пошто је добио 195 милиона евра, купио телевизије са националним фреквенцијама Прва и О2 за 180 милиона евра.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa