Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Љубав искључује насиље
Како прекинути насилну везу?

Љубав искључује насиље

Стручњаци кажу да је за наше прве везе најважније да буду здраве, али ко ће ти помоћи да „оздравиш“ уколико си већ у „дубоком“ проблему
Уколико се осећаш лоше у вези, ако ти твој партнер наноси емоционалну и физичку бол, а ваше свађе су постале неподношљиве, знај да то само од себe не пролази и није нешто што се свима дешава. Верујем да се трудиш, удовољаваш му до бескраја, али тиме ништа не решаваш. Тешке речи и увреде не престају. Сваки пут је све горе.
Међутим, колико год ти се чини да излаза нема, молим те, запамти – нико није дужан да буде у насилној и нездравој вези. Свако има право на живот без насиља!

Према истраживањима, 90% жртви насиља су особе женског пола. Оно је одувек присутно. Вековима уназад је толерисано и на њега се гледало као на личну ствар и проблем. У данашње време сваки вид насиља се сматра злочином!

Срамота и кривица
Када си у насилној вези осећај срамоте и стида што си изабрала таквог партнера изједа. Често се питаш „како се то мени десило?“. Стидиш се да поделиш са другима оно кроз шта пролазиш и како се осећаш. Налазиш се у зачараном кругу и не видиш излаз.

Међутим, ниси ти крива што неког, са ким си се ти одлучила да будеш, нико није научио да воли и поштује друго људско биће. Да би то лакше схватила, најбоље би било да о својој вези поразговараш са неком старијом особом од поверења, јер тешко је такав однос прекинути без нечије помоћи и подршке.

Због свих вас који не видите излаз, или имате неку драгу особу заточену у насилној вези и неопходан вам је хитан савет питали смо Биљану Давидовски, запослену у „Женском центру Шабац“, посвећену женским људским правима, посебно тематици спречавања насиља у партнерским и породичним односима и пружању подршке жртвама партнерског и породичног насиља, како да помогнемо некоме ко трпи насиље у вези?

О Женском центру Шабац
„Женски центар Шабац“ основале су 2000. године стручњакиње хуманистичких наука. У почетку су пружале психосоцијалну подршку женама и девојкама. Последњих неколико година раде на едукацији младића и девојака средњошколског узраста о превенцији родно условљеног насиља. Наишле су на
одличан одзив и млади су веома заинтересовани за ову тематику.
Релизовале су неколико пројеката.У марту месецу одобрен је и потписан уговор са Холандском амбасадом за пројекат са три школе у Шапцу,али због појаве вируса COVID 19 то је одложено. Постоји могућност да се едукација одржи онлајн.
Било би пожељно да се јаве млади који имају знање и вештине из информационих технологија да им буду техничка подршка.
Могу да се јаве путем мејла: birod51@gmail.com


Биљана Давидовски



Не осуђуј!
-Ако разговарате са особом која трпи насиље немојте јој рећи: “говорила сам ти да је он такав“, „сама си тражила то“. Нико не тражи насиље, већ љубав. Подстетите је да нико нема права да повређује другог! Стрес, љутња, проблеми у школи или послу, недостатак новца, алкохол… њеног партнера су само изговори за његово насилно понашање. То је свесна и намерна активност којом насилник покушава да одржи и демонстрира моћ. Понудите се да одете код стручне особе и да јој будете подршка, али немојте јој замерити ако не пристане одмах. Дајте јој мало времена да то прихвати.

Родитељи, разговарајте са својим дететом
Давидовски тврди да је најбитније да прве љубавне везе буду здраве, односно да младе девојке умеју да препознају шта је нездрава и насилна веза. У супротном, научиће да живе и да се носе са насилницима, мислиће да то баш тако треба да буде.

Проблем је и што у данашње време девојчице сматрају да је боље да буду са било ким него саме, али и што немају поверења у родитеље. Са њима најмање разговарају о својим везама, посебно уколико су проблематичне. Ту највише „раде“ кривица и стид. Али, баш та веза и то поверење родитељ/дете би могло да буде прави кључ за „излечење“.

-Родитељи треба да разговарају са својом децом, али треба да избегавају улогу „иследника“ већ да покажу стрпљење, разумевање и жељу да им буду подршка у превазилажењу проблема. Могу да им понуде и помоћ стручњака – каже Биљана.

Како препознати насилника?
Поента наше приче је да не ћутиш и не гураш проблем под тепих. Тражи помоћ. Уколико мислиш да те родитељи неће разумети, да су пријатељи превише пристрасни, увек су ту стручњаци. Са некима можеш и анонимно да се чујеш. Но, уколико си збуњена и не знаш да дефинишеш стање у својој вези правим именом, као прву помоћ поделићемо са тобом неколико кључних особина сваког насилника.

Љубомора – Иако ће насилник покушати да вас увери да је љубомора доказ љубави имајте на уму само једно – љубомора нема везе са љубављу!

Контрола – Говориће вам да то све произилази из бриге о вама. Али не, контролисање вашег кретања и понашања, љутња због касног доласка кући или ношења сукње изнад колена никада неће представљати бригу!

Манипулација – Насилници су често слаткоречиви. Али схватите да ви нисте криве што вас је он ударио!

Изолација – Када приметите да вас ваш партнер одваја од пријатеља и породице, говори како су они лоши по вас и да не треба да проводите време са њима-он вам не жели добро, жели само да вас изолује!

НАСИЉЕ СЕ МОЖЕ ДЕСИТИ СВУДА, НА БИЛО КОМ МЕСТУ, У ГРАДУ ИЛИ У СЕЛУ, НА УЛИЦИ ИЛИ У КУЋИ, У ТОКУ ДАНА ИЛИ ТОКОМ НОЋИ, БИЛО КОМЕ!


Жељана Пантелић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa