Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Проф. др Милашиновић: Они који су прележали корону да се чувају физичких напора

Проф. др Милашиновић: Они који су прележали корону да се чувају физичких напора

Професор Медицинског факултета, кардиолог Горан Милашиновић препоручује да док се у потпуности утицај коронавируса на срце не дефинише, особе које су га прележале чувају сваког већег физичког напора три до шест месеци.

Милашиновић за београдски Недељник каже да се о утицају вируса и степена напада на кардиоваскуларни систем много нагађа и мало зна, али напомиње да постоји на десетине студија које говоре о променама на срчаном мишићу које личе на “миокардитис” (неки извори говоре о преко 50 одсто оболелих од Цовид-19).


“Док се утицај овог корона вируса не дефинише, разум налаже да се особе које су преболеле Цовид-19 чувају сваког већег физичког напора (који би убрзавао пулс) три до шест месеци, какав је, иначе, приступ миокардитисима, а у случају тегоба (замор, убрзан или неуједначен пулс у миру, нелагодност или бол у грудима, недостатак ваздуха при мањим напорима), требало би урадити ванредни кардиолошки преглед”, истакао је доктор Милашиновић.

Он је казао да је актуелна пандемија показала да у будућности треба обратити пажњу на стање јавног здравства, те назначава да су сада страдали они региони света у којима је јавно здравство “систематски уништавано на рачун приватног”.

Према речима овог стручњака, један од важних елемената у епидемији, односно након ње, јесте “посттрауматски стресни синдром”.

Очекује се, наводи он, да ће чак 20 одсто становништва имати озбиљне психолошке проблеме.


Foto: Predrag Mitić/Laguna/Promo

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa