Инфо

16. септембар 2020.16. сеп 2020.
За држављане Србије забрана уласка у ЕУ бар до краја септембра

За држављане Србије забрана уласка у ЕУ бар до краја септембра

Држављани Србије и даље због пандемије неће моћи да без ограничења путују у земље Европске уније, закључили су данас без расправе амбасадори чланица ЕУ.

Нова процена око степена заразе у Србији биће обављена крајем септембра.

За сада остаје непромењен списак земаља чији грађани и даље морају у карантин или да обаве тест за корона вирус - рекли су званичници упућени у одлуку Комитета амбасадора сталних представника ЕУ (ЦОРЕПЕР).

Грађани Србије и даље морају у четрнаестодневни карантин и ураде ПЦР тест ако путују у Белгију.

По званичницима у Савету министара ЕУ, неке чланице Уније су сматрале да би, због знатно мање заразе и боље епидемиолошке ситуације, Србију ипак требало скинути са списка забране, али је већина амбасадора била мишљења да се коначна одлука остави за крај месеца.

Већински став представника чланица ЕУ је био да у Србији ипак степен заразе премашују кључно мерило Уније да за одобрење путовања: највише 16 заражених корона вирусом на 100.000 становника.

Извори у Бриселу су рекли да је преовладала бојазан да би отварање Уније за нове земље могло погоршати ионако све лошију ситуацију и изазвати пораст заразе у земљема европске двадесетседморице.

ЕУ засад допушта да у Унију могу путовати само држављани Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Марока, Новог Зеланда, Руанде, Јужне Кореје, Туниса и Уругваја - земаља где се сматра да је епидемиолошка ситуација безбедна.

Одлука Комитета амбасадора сталних представника чланица ЕУ није правно обавезујућа за чланице Уније, од којих свака посебно може донети одлуку о томе чијим држављанима ће одобрити долазак на своју територију.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa