Инфо

21. септембар 2020.21. сеп 2020.
Завршна свечаност 87. Вуковог сабора

Завршна свечаност 87. Вуковог сабора

У недељу,20.септембра, одржана је,у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом,завршна манифестација 87.Вуковог сабора у Тршићу.Саборски дани започели су у понедељак 14. септембра 2020.године у Вуковом дому културе обраћањем градоначелника Лознице Видоја Петровића и Министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића.Ова манифестација, дуге традиције, одржава се у част реформатора српског језика Вука Караџића. За све поштоваоце Вуковог дела,током саборских дана,припремљени су бројни и различити садржаји у Лозници и Тршићу. Покровитељ овогодишњег 87.Вуковог сабора је Министарство културе и информисања,а организатори су Лознички центар за културу "Вук Караџић" и град Лозница.

Први Вуков сабор одржан је далеке 1933.године,17. септембра у дворишту његове тада обновљене и освештане спомен-куће.Од тада се у Тршићу, сваке године уочи Мале Госпојине, окупљају поштоваоци Вуковог бесмртног дела.
У Научно-образовном културном центру "Вук Караџић, проф. др Душан Иванић је отворио изложбу "Доситејев пут знања" задужбине "Доситеј Обрадовић".



Завршној манифестацији Вуковог сабора присуствовали су представници Владе Републике Србије, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, градоначелници и председници градова и општина из окружења, директори јавних предузећа и установа, представници Вукове задужбине, Српске православне цркве, Војске Србије, представници медија.



Свечаност је отпочела је у 12:00 часова на Саборишту,извођењем "Химне Вуку"Стевана Ст.Мокрањца и подизањем заставе Вукових сабора.



Поздравну реч и добродошлицу присутним гостима упутио је градоначелник града Лознице Видоје Петровић који је нагласио да је Вуков сабор наш највећи празник, место где упркос свакој кризи увек радо долазимо. На Сабору су се оглашавали поред државника најпознатији писци као што су нобеловац Иво Андрић,Добрица Ћосић, Васко Попа, Десанка Максимовић, Антоније Исаковић, Бранко Ћопић и многи други како из наше земље тако и из иностранства. Вук је знао да је знање моћ, говорио је да је живот кратак, али да његов траг уме дуго трајати. Знање је по најпре у људима и језику, а потом у школама. Вук је имао најбоље учитеље око себе и био увек у близини најутицајних људи свог времена.Његов Ријечник је најзначајнија књига у новијој српској историји, јер је то прича о самом народу. Пуно је саборских беседника подсетило све нас на Вукове врлине, а на нама је да их ваљано проучимо и наставимо.
Пре два века, још за Вуковог живота, Србија се бранила од непријатеља. Данас би Вук тражио сасвим друго од нас, да се и старо и младо прихвати свог посла, да на позив своје Државе и Владе свако ухвати корак и намири пропуштено. Вуков сабор остао је у Србији као најстарија и најважнија културна манифестација, али и у Европи у Унесковој баштини нематеријалних добара, навео је између осталог градоначелник Видоје Петровић. Обраћање је звршио речима:"Свуда пођи,али у Тршић дођи".



Уследила је беседа Јанка Вујановића и Представа "Доситеј у Србији".
Кабинет начелника
Владана Красавца

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa