Инфо

21. септембар 2020.21. сеп 2020.
Министарство за рад најавило пет закона пред Скупштином Србије

Министарство за рад најавило пет закона пред Скупштином Србије

Министарство Србије за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је данас објавило да на јесењем заседању Скупштине Србије очекује предлоге пет закона које је припремило, чијим усвајањем ће се, како сматра, обезбедити бољи стандард грађана, једнака права и квалитетнији услови живота.

Скупштини Србије биће представљен Закон о социјалној карти, на који се чекало 30 година. Сврха увођења система социјалних карата је да сви подаци грађана буду на једном месту, чиме ће се, пише Министарство, обезбедити правичнија расподела, као и транспарентније и ефикасније остварење свих права која им по закон припадају.

Министарство је израдило и нацрт Закона о заштити права детета и заштитнику детета јер се, како је навело, Србија активно залаже за бољу заштиту деце од насиља и злостављања, и за остварење свих права детета.

Припремљена је и Измена и допуна Закона о спречавању дискриминације, да би се допринело бољој интеграцији у друштво особа са инвалидитетом, ромске и других националних мањина и верских заједница, као и остваривање једнаких права.

У саопштењу пише и да је Закон о родној равноправности још један на који се чекало годинама, а уско је повезан са Законом о спречавању дискриминације, чијим усвајањем ће се обезбедити једнака права мушкараца и жена.

Министарство је израдило и нацрт Закона о безбедности и здрављу на раду, који ће омогућити већу заштиту радника и поштовање њихових права.

У условима пандемије се увидело да запослени могу једнако добро радити и на даљину, посебно у области ИТ сектора, финансија и менаџмента, те све више послодаваца то омогућава, а процена је да ће тај тренд убрзано расти и да ће до 2035. године у свету око милијарду људи моћи да раде онлајн - на даљину.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је најавило да ће по формирању нове владе Србије иницирати измену Закона о странцима који је у надлежности Министарства унутрашњих послова, и припремити измену Закона о запошљавању странаца.

Србија би, како је наведено, усвајањем таквог закона била медју иноваторима и могла би да постане "једна од најомиљенијих дестинација" за оне који у Европи раде на даљину - онлајн.

Предлог је да Србија издаје боравишне визе страним држављанима, односно визе за запослене који раде на даљину, путем интернета. То би омогућило да свој посао обављају из Србије где би боравили до годину дана, наведено је у саопштењу.
Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa