Инфо

26. септембар 2020.26. сеп 2020.
Јелена Кујунџић

Јелена Кујунџић

НЕПОНОВЉИВ УКУС СЛАТКОГ И ЏЕМА

Перуанска јагода, воће Инка у срцу Мајура

“Када сам прочитала колико је здрава и колико садржи витамина и других корисних материја чија комбинација не може да се нађе нигде друго, одлучила сам да је наручим”, каже Јелена Кујунџић. Добра је за имунитет, дијабетес, код алергија, астме, ублажава реуматске болове...
Шта је то мало, жуто, округло, расте на жбуну, личи на коров и припада роду парадајза? Логично, перуанска јагода.Ова необична биљка расте у Мајуру. Укусом мало подсећа на лешник, али прерађена у слатко постаје нешто јединствено, што се не може описати, него се мора пробати.

Перуанску јагоду је прошле године засадила Јелена Кујунџић, а за њу је сазнала сасвим случајно. Слатко које је добила од ње толико се свидело и њој и свима који су пробали, да је одлучила да се ове године базира само на преради физалиса, како је ботаничко име ове биљке.

-Син је желео да посадим бамију. Тражила сам на интернету да наручим семе и наишла на перуанску јагоду. Када сам прочитала колико је здрава и колико садржи витамина и других корисних материја чија комбинација не може да се нађе нигде друго, одлучила сам да је наручим, каже Јелена.

Перуанска јагода садржи витамине А, Ц, Б2, Б6, Б12, гвожђе, калцијум, каротен, фосфор... Добра је за имунитет, дијабетес, код алергија, астме, ублажава реуматске болове... Сматра се да је један од најјачих антиоксиданаса.

-Од једног купца који живи у Холандији сам чула да је тамо свежа цењена као лек за простату. Иако кажу да их не треба јести више од десетак дневно, један наш човек који живи у Аустрији ми је рекао да су тамо јако популарне и да их он једе у већим количинама, без негативних ефеката, наводи Јелена.

Плод перуанске јагоде налази се у љуски која изгледом подсећа на мали лампион. Наша саговорница каже да постоји око 500 различитих врста физалиса у свету и да она постоји и код нас. Расте на обронцима шума и позната је као љоскавац. Неки је сматрају за отровну, због тога што је отрован жбун на ком расте. Постоје и оне врсте које се не једу.

Необични плодови перунске јагоде



-Семе сам прошле године наручила из Словеније. Сада могу да је гајим и из сопственог семена. То је воће старих Инка и у својој постојбини, Јужној Америци, је вишегодишња биљка. Код нас, због другачије клима, опстаје само годину дана. За годину дана сам стекла доста искуства. Следеће године ћу ставити заливни систем кап по кап, како би могла да је стално наводњавам, каже Јелена.

Прошле године Јелена је продавала само слатко од перуанске јагоде. Ове године на пијацу је износила и свежу, али је направила и џем.
-Највише сам се о перуанској јагоди информисала на интеренту. Тамо сам пронашла и да је добра у комбинацији са мускатном тиквом, коју сам случајно посејала. Тако сам направила џем, који треба да буде у односу 5:2 тиква и јагода, али ја сам ставила више јагоде. Доста је цене посластичари и највише је користе за украшавање, јер је декоративна и има занимљиву боју. Ја сам пробала слатким да прелијем обичан сладолед и укус је невероватан, наводи Јелена.

Проблеми које је у привреди изазвала пандемија коронавируса нису заобишли на мале произвођаче. Јелена је, као и друга домаћинства која се баве продајом домаћих производа, највише продавала на сајмовима и базарима. Базари, који су у Шапцу организовани сваког месеца, ове године су одржани само два пута. Сада своју робу износи само на пијацу.

-Продаја на интернету не даје резултате. Зову људи, распитују се, али нико не наручује. На Базару стекнемо сталне муштерије. Надам се да нас током ове паузе неће заборавити, каже Јелена.
Поред перуанске јагоде, Јелена је за продају спремила и џем и слатко од смокве. Такође, продаје и цвеће, а ове године се базирала на калама. За породицу сади башту и тако је у покрету “од свитања до сумрака”.
M.M.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa