Инфо

13. март 2018.13. мар 2018.
Ружић: Остварен напредак у реформи јавне управе

Ружић: Остварен напредак у реформи јавне управе

БЕОГРАД, 13. марта 2018. (Бета) - Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да је остварен напредак у многим областима реформе јавне управе у Србији.

Ружић је на представљању извештаја СИГМА о реформи јавне управе у Србији истакао да је реформа јавне управе кључна за придруживање Србије Европској унији и додао да је ЕУ за подршку тој реформи опредила 80 милиона евра.

"На основу напретка Србије омогућено је да из секторске буџетске подршке ЕУ добијемо 80 милиона евра и то је велики мотивацони фактор да наставимо крупним корацима напред", рекао је Ружић.

Како је објаснио, од тог износа 70 милиона евра је директна подршка буџету Србије, а 10 милиона евра се односи на четири пројекта, од којих два координира Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Ружић је нагласио је у извештају СИГМА, за период од маја 2015. до јуна 2017. констатован стални наредак у многим сферама реформе јавне управе и дефинисани су јасни путокази и смернице шта треба унапредити.

Он је рекао и да је потребна већа координација активности и боља комуникација између ресора.


Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да реформа јавне управе један од главних стубова и захтева у напредовању Србије ка европским интеграција.

"Транспрентна и одговорна јавна управа у држави важна је и за добробит грађана", рекао је он.

Додао је да је важно да Србија поштује принципе које је урадила СИГМА и да их усвоји у реформи.

Он је напомено да Влада Србије завршава Акциони план за реформе јавне управе 2018. до 2020. године и да се ту поосебно наглашава транспретност, одговорност и независност у раду јавне управе.

Фабрици је такође нагласио да ЕУ помаже Србији у реформи јавне управе, и да је припремљен секторски буџет за реформу и за то је опредејлено 80 милиона ерва за период од три године.

Како се наводи, у Извештају СИГМЕ о мониторингу, који се односи на период од маја 2015. до јуна 2017. године, констатује се да Србија остварује сталан напредак у одређеним областима реформе јавне управе, као и да је успостављен законски оквир за функционалну јавну управу.

Овај извештај који обухвата шест кључних области реформе (стратешки оквир за реформу јавне управе, израду и координацију политике, јавну службу и развој кадрова, одговорност, пружање услуга и управљање јавним финансијама), садржи и препоруке које су својеврсна помоћ и правац за даље реформе у области јавне управе и јавних финансија.

СИГМА је 2014. године израдила Принципе јавне управе као подршку снажнијем приступу Европске комисије реформи јавне управе (РЈУ) у процесу проширења Европске уније (ЕУ).

Принципи одређују шта добра јавна управа подразумева у пракси и описују главне захтеве којих земље морају да се придржавају у процесу европских интеграција.


Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa