Инфо

13. март 2018.13. мар 2018.
Ефектива: Потврђено да банка нема право да наплаћује трошак обраде кредита

Ефектива: Потврђено да банка нема право да наплаћује трошак обраде кредита

Удружење банкарских клијената Ефектива саопштило је да је Државни касациони суд поништио првостепену пресуду по којој је трошак обраде кредита законит.

Како се наводи у саопштењу, у најновијој пресуди Врховног касационог суда (ВКС) потврђено је да банка нема право да наплаћује трошак обраде кредита као цену уговора, па је правноснажна пресуда, која је по том основу била донета у корист банке, враћена на поновно одлучивање.

Реч је о поступку који је, између осталог вођен и по питању трошкова обраде кредита, а који је у том делу правноснажно окончан у корист банке. Након изјављење ревизије клијента, ВКС је оспорио овакву одлуку нижестепених судова указавши да је сагласно члану 1065 Закона о облигационим односима, камата једина цена коју банка може да наплаћује приликом пуштања и коришћења кредита, те да трошак обраде кредита не представља део цене уговора о кредиту, наводи Ефектива.

"Удружење Ефектива ову одлуку ВКС сматра и коначном одлуком по питању дилеме везане за наплату трошкова обраде кредита, којом је и дефинитивно стављена тачка на питање законитости наплате истог, односно потврђено је да банке нису смеле да наплаћују овај трошак”, пише у саопштењу.

Ефектива подсећа да је до сада донето шест правноснажних и око 50 првостепених пресуда у корист клијента, те да су банке у свим овим споровима имале прилику да докажу постојање трошка обраде кредита и да то нису успеле, јер реално такав трошак и немају. "Подсећамо да је само у једном случају који имамо у архиви, банка на име трошка обраде кредита наплатила 20.000 евра”.

Како додају, овом пресудом су широм отворена врата корисницима кредита у Србији да тужбом остваре своје право на повраћај ових фамозиних трошкова, уз припис затезне камате, а удружење Ефектива је својим члановима обезбедило бесплатну правну помоћ.
nova ekonomija

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa