Инфо

14. март 2018.14. мар 2018.

Берг: Други позив за пријаву компанија за Зелене иновационе ваучере ЕБРД од 13. до 30. марта

Директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Србији Данијел Берг позвао је српске компаније из различитих области привреде да се пријаве на други позив за добијање Зелених иновационих ваучера који је данас објављен и трајаће до 30. априла, пренело је Министарство заштите животне средине.
На данашњој церемонији доделе Зелених иновационих ваучера ЕБРД представницима десет српских компанија из различитих области привреде, Берг је казао да се на први позив који је кратко трајао одазвало чак 80 малих и средњих предузећа.

Зелени иновациони ваучери ЕБРД у вредности од 150.000 евра уручени су представницима десет српских компанија из различитих области привреде како би тим средствима могли да ангажују научнике са различитих факултета и института да им помогну у развоју њихових производа.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић казао је на церемонији доделе ваучера да се малим и средњим предузећима пружа прилика да добију знање из научно-истраживачких организација како би унапредили своје производе, подигли продају и обезбедили запосленима веће плате.

"Кроз програм зелених иновационих ваучера на најбољи начин се остварује сарадња научно-истаживачких организација и привреде. Та сарадња треба да резултира развојем нових производа и услуга који ће довести до подизања конкурентности српске привреде и отварања нових радних места", казао је Поповић, а пренело Министарство за иновације и технолошки развој.

Он је казао да Влада Србије улаже велике напоре у јачање иновационих капацитета српске економије кроз остваривање ближе интеракције измедју науке и привреде.

"Желимо да заједно са нашим партнерима из ЕБРД радимо на јачању троугла развоја који чине образовање, истраживање и бизнис. То видимо као основ за развој економије засноване на иновацијама и знању", рекао је Поповић.

Министар заштите животне средине Горан Триван захвалио је Европској банци за обнову и развој на покренутом програму, изразио очекивање да ће се наставити еколошким путем у иновативним пројектима и позвао мала и средња предузећа да се укључе у програм.

"Не могу да замислим бољу симбиозу и не видим шта би било важније од иновација у заштити животне средине. Захваљујући памети и иновативним решењима моћи ћемо да надокнадимо године заостајања у овој области. Иновације и заштита животне средине, међусобно повезане могу водити Србију путем развоја и напретка", казао је Триван, а пренело Министарство заштите животне средине.

Помоћ компанијама, како је наведено, опредељена је у оквиру Програма зелених иновационих ваучера који је покренула Европска банка за обнову и развој уз подршку Аустријске владе и Централно-европске иницијативе с циљем повећања иновационих капацитета малих и средњих предузећа у области зелених технологија и ефикасније употребе ресурса-енергије, воде и материјала.

Предузећа ће у оквиру програма сарадјивати са домаћим истраживачко-развојним организацијама, углавном факултетима и институтима, на пројектима који могу бити кофинансирани иновационим ваучерима вредности до 20.000 евра. Европска банка за обнову и развој ЕБРД верује да ће такве иновације помоћи Србији да ублажи утицај климатских промена и уједно на дужи рок подржи конкурентност њене привреде, пише у саопштењу.
Извор:Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa