Инфо

23. октобар 2020.23. окт 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Кисић Тепавчевић: Од свих потврђених случајева инфекције, 15 одсто је хоспитализованих

Чланица владиног Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је од свих лабораторијски потврђених случајева инфекције у Србији претходних дана, око 15 одсто оних који су хоспитализовани.

Наводећи да су у последњих седам дана практично у свим окрузима забележени лабораторијски потврђени случајеви, она је на конференцији за новинаре Кризног штаба рекла да су међу хоспитализованима особе са средње тешким и тешким пнеумонијама а да је број пацијената на респираторима "прилично" стабилан претходних недеља.

"Трећина од укупног броја хоспитализованих особа смештена је у КБЦ Бежанијска коса. Последњих десетак дана више је људи примљено на лечење него што имамо отпуштених, тако да смо сваког дана у плусу између 20 и 40 болничких кревета", казала је заменица директора Института Батут.

Поновила је да "нико није заштићен" од инфекције и додала да су најризичније групе радно активно становништво и младе особе.

"Узор свима треба да буду најстарији који се најсавесније понашају а и деца се понашају одговорно и савесно о чему сведочи чињеница да је инфекција у школама спорадична", казала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Упитана зашто је у марту уведено ванредно стање а данас се не размишља о тој мери иако је број новоинфицираних на дневном нивоу знатно већи него пре седам месеци, она је казала да је приоритет био да се делује превентивно, посебно због сценарија из Италије и Шпаније где су по њеним речима, здравствени капацитети били премали да пруже помоћ свима којима је била неопходна.

"На почетку је цео свет био прилично изненађен интензитетом активности вируса. Нико није био припемљен за такву врсту болести која се прилично брзо ширила. Ми смо рестрикцијама успели да сачувамо најстарије до данас а у међувремену смо набавили нове респираторе, тестове, изградили нове лабораторије. Данас имамо веће бројеве у апсолутном износу али имамо мањи број хоспитализованих и много веће капацитете здравственог система", казала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Оценила је да је становништво данас "много заштићеније него у марту" и да постоје "обећавајући" показатељи када је реч о колективном имунитету али је и додала да је прерано било шта закључивати на основу појединачних бројева.

Упитана да ли је могуће да се ограниченом броју гледалаца допусти да присуствују утакмицама, она је казала да у овом моменту свако окупљање представља фактор ризика и да је у наредном периоду важна "само утакмица са корона вирусом".


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa