Инфо

26. октобар 2020.26. окт 2020.
Фото: Станислав Милојковић

Фото: Станислав Милојковић

Преминуо први уредник Данаса Грујица Спасовић

Први главни и одговорни уредник и један од власника и оснивача листа Данас Грујица Спасовић преминуо је у 70. години, после дуге и тешке болести, саопштено је данас из те редакције.

Спасовић је био главни уредник Данаса од његовог првог броја 9. јуна 1997. до 2006. године.

Завршио је Факултет политичких наука у Београду, а новинарством је почео да се бави у београдском листу младих Сусрет, да би каријеру наставио у Вечерњим новостима. Од 1980. је главни и одговорни уредник Омладинских новина.

Пре одласка у Борбу 1989. године, био је једно време главни уредник ревије Дуга.

Након што је тадашња власт преузела Борбу, са већином колега прелази у Нашу Борбу, а неколико година касније учествује у оснивању Данаса, у којем је главни уредник од првог броја.

"Прошао је с листом све његове најтеже фазе, поготово оне пре демократских промена 2000. године, држећи се непоколебљиво курса отвореног, професионалног и независног новинарства. Након 'уредниковања' у Данасу постаје амбасадор Србије у БиХ, те се враћа у Данас у којем се последњих година бавио издавачком делатношћу", додаје се.

Аутор је књиге "Данас, упркос њима" у којем је писао о првих 1.000 дана рада Данаса.

"Мислим да је данас много лошија ситуација на медијској сцени него у доба Закона о информисању. Зашто? Зато што има много мање плуралитета: изузев пар изузетака, сада се готово сви медији налазе под директном контролом Александра Вучића. И то не његове владе или странке, него баш под његовом личном контролом. Оваква манипулација са медијима је незабележена у Европи после пада Берлинског зида", рекао је у интервјуу за недељник Време пре две године.

Књига жалости ће од сутра бити отворена у редакцији листа Данас, где ће сви моћи да се упишу до петка 30. октобра.

Место и време сахране биће накнадно објављени.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa