Инфо

27. октобар 2020.27. окт 2020.
Градоначелник Шапца др Александар Пајић: Близу смо увођења ванредне ситуације

Градоначелник Шапца др Александар Пајић: Близу смо увођења ванредне ситуације

У протекла 24 сата дошло je до погоршања епидемиолошке ситуације – у Шапцу su потврђенa 25 позитивнa случајева на ковид -19. Укупно је 77 активно оболелих, а 255 лица налази се у изолацији.

- У образовним установама потврђени су позитивни случајеви на ковид -19 и предузете су мере за њихову и изолацију половине одељења која је присуствовала настави. Према данашњем извештају Комуналне полиције, примећен је низак ниво поштовања мера дефинисаних Уредбом Владе Републике Србије. Контролисани трговински и угоститељски објекти за сада су само опоменути, али уколико се настави са непоштовањем мера, уследиће кажњавања. У наредним данима, Комунална полиција ће појачати надзор. Апелујем на суграђане да поштују мере да бисмо избегли ширење ковида -19 зато што смо веома близу увођења ванредне ситуације, нагласио је на данашњој конференцији за медије градоначелник Шапца, др Александар Пајић.

Мр Бранко Вујковић, директор ЗЗЈЗ Шабац такође је апеловао на суграђане да поштују мере заштите.
- У септембру укупан број потврђено позитивних у Мачванском округу износио је 49, од којих 24 у Шапцу. Ако упоредимо са ситуацијом у протекла 24 сата у граду Шапцу када је регистровано 25 новопотврђених позитивних случајева, јасно је да грађани не поштују мере (социјалну дистанцу и ношење маски). Сада морамо да се уозбиљимо. Центар за превенцију и контролу болести ЗЗЈЗ, близу је одлуке да предложи Штабу за ванредне ситуације града Шапца да уведе ванредну ситуацију. Наш Центар је утврдио да је јако мали број контаката у односу на број позитивних, да грађани најчешће не пријављују све контакте, већ само чланове породице. Са 77 активно оболелих и тенденцијом раста очито је да грађани не поштују мере заштите, пре свега угоститељски и трговински објекти. Подсећам да сваки трговински објекат мора да има корона редара који не сме да дозволи да купац уђе без маске.

У ковид амбуланти дошло је до пораста броја пацијената који се јављају на преглед, како у укупном броју, тако и оних који се јављају први пут, истакла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“.
- Скок се осетио у протеклих недељу дана са акцентом на последња три дана када је забележен највећи број пацијената и број позитивних случајева. Јуче је у ковид амбуланти прегледано 136 пацијената. Сада пратимо и ковид амбуланту у Служби за здравствену заштиту деце, где је повећан број пацијената са респираторним тегобама. Није само реч о ковиду -19, него и о другим респираторним инфекцијама. Апелујем на наше суграђане да се што пре јаве на преглед са првим симптомима да би болест открили у раној фази. Иако је дошло до пораста броја позитивних, они су са лакшом клиничком сликом тако да нема разлога за панику.
Докторка је нагласила да је опредељен кадар за привремену ковид болницу и да је све спремно уколико дође до пораста хоспитализованих пацијената у ОБ Шабац. У ковид амбуланти повећан је број лекара – у првој смени раде 3, а у послеподневној 2 лекара.

У име ОБ Шабац, обратио се др Дејан Максимовић.
- Данас је у ОБ Шабац 10 хоспитализованих болесника, 8 PCR позитивних, 7 пацијената има упалу плућа, а ниједан није на респиратору. Углавном су то старији пацијенти, са клиничком сликом упале плућа, али су стабилни и у добром општем стању.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa