Инфо

18. март 2018.18. мар 2018.
Српски воћари могли би да профитирају од несташице јабука у ЕУ

Српски воћари могли би да профитирају од несташице јабука у ЕУ

БЕОГРАД - На тржишту Европске уније тренутно нема довољно јабука, а оно што је преостало најчешће је неодговарајућег квалитета јер плодови нису погодни за дуготрајније чување. Производња јабуке у 2017. у односу на претходну годину подбацила је за трећину, а статистика показује да је на нивоу Уније реч о милион тона јабука мање.
– Имали смо најслабију бербу у последњих 10 година. Смањење производње је очигледно у Италији, Немачкој, Холандији и Белгији – наводи се у недавној анализи пољског аналитичара Адама Парадовског.

Због мањка на тржишту велики европски трговински ланци јабуке купују у Србији и Украјини, док прерађивачи тренутно не питају за цену и спремни су да за индустријску јабуку плате 0,23 евроцента по килограму.

Разлог несташице и дисбаланса на тржишту јабука је прошлогодишњи пролећни мраз, продужене санкције према Русији али и недостатак радне снаге, преноси „Агроењс". Осврћући се на производњу јабуке Парадовски наводи да је Пољска изгубила позицију извозног лидера и да то место сада припада Молдавији са 229.000 тона овог воћа. Он даје велики значај и српској производњи истичући да је Србија прошле године произвела 400.000 тона јабуке.

Русија годишње увезе 700.000 тона јабука, али аналитичари процењују да ће се то ускоро променити и да ће тај број из године у годину бити све мањи, будући да је руска администрација зацртала циљ да у будућности буду самодовољни у производњи јабука. Подижу се огромни комплекси, а производња полако, али сигурно расте.

Само за годину дана, увоз је смањен за четири одсто а овај проценат ће се интензивније повећавати како сада млади засади буду ступали у пун род, наводи се у анализи специјализованог портала за аграр.

Пољска је због тога заиграла на карту извоза у Кину али аналитичари сада истичу да овакви планови нису реални.

– То је као да носите дрво у шуму– каже Парадовски, оцењујући да је Индија „тржиште које обећава". У сваком случају, додаје, извоз у Русију имаће перспективу још неколико година, али да би пољски и сви други велики произвођачи јабука морали да пронађу алтернативна тржишта.

Према недавно објављеној анализи домаће консултантске куће „Сеедев" Србија је, у последњих пет година, имала веома добар рејтинг у извозу јабуке. Са 21. извозничког места у 2012. и извозом од 65 милиона долара за само четири године успели смо да готово удвостручимо приходе и достигнемо 11. место на лествици највећих извозника.

Аналитичари наводе да је главни покретач раста производње овог воћа и извоза управо руско тржиште. Инвестирање у хладњаче отворило је руско тржиште, затим је оно постало покретач нових инвестиција, промена, напретка и интензивирања производње јабуке. Истиче се да је Србија у овом сектору добро искористила ембарго ЕУ према Русији и тако преузела део тржишта.

– Удео извоза из Србије на руско тржиште од 2014. до прошле године је 95 одсто, а од 2015. смо највећи извозник на ово тржиште. Доминација Белорусије је оспорена због евидентираног реекспорта из ЕУ – истиче се у овој анализи.

И домаћи стручњаци такође подвлаче да би произвођачи јабука морали да имају на уму да ће забрана увоза за земље ЕУ једног дана бити укинута, али и да Русија развија своју производњу.

– Сад кад је ситуација са извозом добра а цене одличне, треба обезбедити нове канале продаје и нова тржишта и тако управљати ризиком уколико дође до промене ситуације на руском тржишту– наводи „Сеедев".

извор: СЕЕбиз / Политика

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa