Инфо

28. новембар 2020.28. нов 2020.
Фото: Бета

Фото: Бета

Дубравка Стојановић: Блок око Зеленовића биће контратежа опозицији која власт напада с десна

Историчарка Дубравка Стојановић наводи да ће програм странака окупљених око доскорашњег градоначелника Шапца Небојше Зеленовића бити контратежа другим опозиционим опцијама, које своје позиције проналазе десно од актуелних власти.

Она је у интервјуу за Данас оценила да друге странке покушавају да се дефинишу према председнику Србије Александру Вучићу "што је погрешно, јер он нема позицију, па самим тим је немају ни сви остали".

"Мој утисак је да је коначно нешто почело да се креће на политичкој сцени и да се око Небојше Зеленовића формира блок који неће личити на све друге. Пре свега због тога што у (његове) 'три тачке' видим јасно формулисане идеје, што углавном није случај у нашој политици", наводи Стојановић.

Додаје и да је од оснивања опозиционих странака увек највећи број њих био на "десном делу политичког терена", а да су недостајале партије које би "бринуле о реалним људима уместо о нереалним националним циљевима".

Оцењује и да људи требају да престану да се баве личностима, већ да се усмере на суштинска питања.

"Дакле, којим програмом даље? Та визија будућности није била јасна ни 1990, ни 2000. године и сада је последњи тренутак да коначно одлучимо шта хоћемо. До сада од нације нисмо видели друштво, бавили смо се небеским темама и запустили градјане. То нам је сада с пандемијом експлодирало у лице, видимо тај распад на сваком кораку", сматра Стојановић.

За то је, како наводи, неопходан програмски минимум око којег ће се странке и покрети унутар новог блока слагати и од ког неће одступити.

"За мене је охрабрујуће што се у овом блоку сада налазе, поред Зеленовића, који је био фантастичан градоначелник Шапца, Зоран Вулетић, који је био заменик председника општине Звездара и, наравно, Не давимо Београд, који је управо показао како се на примеру града могу отворити сва кључна политичка питања, од екологије, преко правне државе до борбе против корупције", рекла је Стојановић.

Историчарка сматра да је један од главних проблема домаће политике то што су односи лидера "увек лични", што води и у поделе, а да грађани у медјувремену губе свако поверење у странке, демократију и институције.

"То је страшно неодговорно, јер има фаталне последице по друштво и политичку културу. Увек сам била за више колона, али не на тој основи љубав-мржња, него идејној... Важно је да се друштво плурализује, да почне да препознаје различите политичке боје, да престане да буде само 'за и против'. Да коначно уместо имагинарне прве и друге Србије добијемо нормалну, зрелу, политички развијену и разуђену Србију", казала је она.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa