Инфо

19. јануар 2021.19. јан 2021.
Бета

Бета

Савковић:Цену кукуруза подигли финансијски фондови

Кукуруз је у Србији од почетка ове године скупљи 12 одсто него на крају 2020, и килограм кошта од 19,50 динара до 22 динара јер су финансијски фондови почели да улажу новац купујући на светским берзама пољопривредне производе, пре свега тај производ, рекао је данас представник Удружења за унапређење производње и извоза житарица и уљарица "Жита Србије" Вукосав Савковић.

Он је за Бету рекао да су инвестициони фондови почели да улажу у пољопривредне производе због рецесије изазване здравственом кризом.
"Због кризе у привреди, као последице пандемије вируса корона, смањене су могућности за улагања, па су се финансијски фондови окренули пољопривредним производима, рекао је Савковић.
Додао је да се свака промена цене на светском тржишту рефлектује и на домаће цене.
На продуктној берзи у Новом Саду прошле недеље су закључени уговори о купопродаји кукуруза по цени од 19,50 до 21,80 динара по килограму и без пореза на додатну вредност (ПДВ), а највиша достигнута цена тог производа, довезена купцу, износила је 22,20 динара по килограму.
Савковић је рекао да финансијски фондови сада поседују рекордне количине пољопривредних производа и да велике количине кукуруза купује Кина.
Тражња кукуруза је, према његовим речима, повећана упркос прогнозама да производња кукуруза и у наредној години неће бити смањена.
Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa