Инфо

28. фебруар 2021.28. феб 2021.
Одговор Европске зелене партије Заводу за јавно здравље Шабац

Одговор Европске зелене партије Заводу за јавно здравље Шабац

Поставља се питање зашто Завод за јавно здравље Шабац није упутио допис Првој телевизији и истакао примедбе на речи које изговора спикерка те телевизије и којима није био задовољан, него је као адресу изабрао Европску зелену партију коју у том прилогу нико није поменуо и њеног председника др Дејана Павловића који у својој изјави за Прву телевизију ни једном не помиње Завод. Изгледа да је жеља Завода за јавно здравље да се укључи у политичка дешавања па ми предлажемо Заводу да поднесе захтев за регистрацију политичке партије Министарству државне управе и локалне самоуправе и истовремено, пошто пледира да одлучује да ли ово Министарство ради по закону или не, поднесе захтев за проверу да ли је Европска зелена партија регистрована у складу са Законом о политичким странкама. Међутим, морамо да подсетимо Завод да му је његов оснивач наменио улогу јавне установе која треба да ради у интересу доброг здравља грађана, а не да, у тренутку када наша држава вакцинише и стране држављане и великодушно вакцинама помаже суседне државе, саопштењима у којима дели грађане о којима треба да брине на битнију и мање битну националност прикрива сопствену нестручност и неспособност и замагљује слику реалног стања квалитета ваздуха у Шапцу. Циљ овог саопштења је и да се обесхрабре људи који су изузетни стручњаци у својим областима и на квалитетан начин се баве својим послом. Циљ је да се они спрече у изношењу научних истина у јавност и да се обструира рад институција и тела којима је, за разлику од Завода за јавно здравље Шабац, здравље и добробит грађана на првом месту.

Према подацима са сајта Завода мерења ПМ10 и ПМ2,5 честица се обављају само на једном мерном месту у Шапцу, а не на четири као што је то нетачно саопштено из Завода. Прва доступна мерења датирају из јануара 2016. године, али су вршена само радним данима, а викендом и државним празницима грађани су остајали ускраћени за информацију колико је ваздух који удишу оптерећен честицама смрти. Управо то су индустријски загађивачи користили и појачавали производњу у тим данима. У појединим месецима као што су март 2016. године, јануар 2017. и мај 2019. године ПМ честице нису уопште мерене, а у већини месеци мерења нису вршена ни свим радним данима. Оно што је веома необично јесте да Завод, упркос својој четрдесетогодишњој традицији и чињеници да је у Шапцу од увек постојао огроман број индивидуалних и индустријских ложишта на фосилна горива, први пут тек у децембру 2019. године у извештајној табели обележава седам дана у којима су ПМ10 честице изнад граничне вредности што се поклапа са снажним активностима Европске зелене партије на доказивању да ваздух у Шапцу није баш тако чист као што је то завод приказивао.

Ми питамо Завод за јавно здравље каква су то овлашћења и акредитације, традиција, усклађеност са прописима кад нико не верује вашим мерењима? Не верују вам грађани који су инсталирали своју градску мрежу сензора за мерење ПМ10 и ПМ2,5 честица. Не верује вам Топлана Шабац која је помагала у процесу инсталације те мреже сензора. Не верује вам Агенција за заштиту животне средине која је рекла ипак ћемо поставити још једну нашу мерну станицу у Шапцу како би смо и ми мерили суспендоване честице. Не верује вам град Шабац који је за једногодишња мерења ПМ честица, олова, кадмијума, арсена, никла и бензо(а)пирена која су почела 1. фебруара прошле године ангажовао Завод за јавно здравље Београд. Не верују вам стручњаци који припремају акциони план за заштиту квалитета ваздуха на територији града Шапца већ предлажу нову мрежу мерних станица и нове параметре квалитета ваздуха. Не верује вам ни ваша кровна установа Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ која вас у свом извештају за 2019. годину опомиње да је запазила дисконтинуитет у мерењима, потребу за увођењем аутоматских мерних станица, потребу да се задаци службе хигијене са хуманом екологијом хармонизују са програмима Светске здравствене организације, да обим мониторинга амонијака у Шапцу сматра недовољним. Не верује вам иницијатива За Шабац без смога, не верује вам Еко стража Шабац, не верују вам Маме Шапчанке.

Ми желимо да се ово стање поправи. На то смо већ указивали у протеклом периоду и борићемо се да локална самоуправа и државне институције помогну у томе, јер сва досадашња истраживања указују да ПМ честице значајно делују на здравље изложене популације, посебно на децу и старије особе, и да није утврђена доза испод које се штетни ефекти не јављају што значи да је свака концентрација ПМ честица опасна и да грађани морају имати правовремене информације. Али, морамо да питамо да ли је Завод усвојио било какав план како ће се борити против загађења ваздуха, како ће унапредити мониторинг квалитета ваздуха, како ће обавештавати грађане када је ваздух опасан по здравље? Нека Завод објави програм пословања, акциони план, усвојену стратегију, и објасни нам шта ће предузети. Нека објави и белешку са обичног папира, само нека покаже грађанима на чијој је страни. Нека грађани виде да ли је институција која се бави јавним здрављем, здрављем свакога од нас, сваког детета, сваког хроничног болесника, сваког радно способног појединца, сваке баке и сваког деке неког унучета, на страни потенцијалних загађивача или грађана забринутих за своје здравље. Оно што је евидентно је да Завод за јавно здравље Шабац, поред могућег недостатка креативности и предузимљивости, нема ни довољно средстава да реализује оно што је интерес грађана у овом тренутку. Показатељ је и то што је ова установа за посетиоце на свом сајту ставила опцију „Донирајте“. Ова опција обично постоји на сајтовима удружења грађана и добротворних организација, а не на сајтовима установа које се финансирају из републичког и локалног буџета и комерцијалних послова са привредом и грађанима. Сматрамо да је наша дужност да о тешкој материјалној ситуацији ове установе обавестимо оснивача Министарство здравља Републике Србије и ми ћемо то учинити. Предложићемо и да оснивач смени тренутног вршиоца дужности директора и на његово место постави неко од веома стручних лица из ове установе, као што су Душица Мијаиловић или Игор Драгичевић, који би Завод за јавно здравље Шабац водили путем струке и науке, а не путем паланачке политике приземног препуцавања.
Европска зелена партија

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa