Инфо

2. март 2021.2. мар 2021.
Завод за јавно здравље Шабац: Одговор Европској зеленој партији

Завод за јавно здравље Шабац: Одговор Европској зеленој партији

Поштовани,
Проблеми у животној средини се не решавају препискама преко друштвених мрежа и бројањем лајкова истих. Проблеми у животној средини се решавају систематском дугорочном акцијом свих фактора у друштву, од надлежних министарстава, инспекцијских органа, јавноздравствених установа, привреде, невладиног сектора, без бесмислених оптужби према здравственим установама. У време пандемије, нема потребе за додатном паником бомбардујући грађане полутачним информацијама обзиром на чињеницу да је полузнање горе од незнања.


Детаљна анализа везана за мерења Завода за јавно здравље Шабац коју је спровела Европска зелена партија су резултат личног анимозитета др Дејана Павловића према поменутој установи. Завод за јавно здравље Шабац је покушао да едукује др Дејана Павловића на тему аерозагађења, нажалост безуспешно. Резултат тога су била такозвана „независна мерења“ која су спроведена на иницијативу др Дејана Павловића у трајању од 7 дана током месеца октобра 2019. године, изведена од стране приватне лабораторије из Новог Сада. Почев од избора мерног места (Доњошорско гробље), па до саме потпуно накарадне интерпретације резултата мерења др Дејан Павловић је добио сензационализам, медијску пажњу, али очито не и решавање проблема у животној средини. Један од најважнијих параметара избора мерног места је насељеност људи, због тога избор гробља је трагикомичан. Обзиром на сјајно образовање др Дејана Павловића, као специјалиста ургентне медицине може да да много већи допринос у црвеној зони ковид болнице, а да мониторинг ваздуха препусти Заводу за јавно здравље Шабац, установи која поседује дозволу за мерење квалитета ваздуха, што значи да испуњава одређене услове у погледу кадра, опреме и простора као и акредитацију наведених метода испитивања.

На основу годишњег извештаја Завода за јавно здравље Шабац, који можете погледати на нашој интернет презентацији, уочава се велики број дана са прекорачењем граничне вредности за чађ као и прекорачење средње годишње вредности за PM 2.5 честице. Ваздух је најзагађенији од новембра до фебруара (грејна сезона), а индивидуална ложишта као и саобраћај дају огроман допринос високим концентрацијама чађи и PM 2.5. Мерења садржаја NH3 и HF која потичу из фабрике Elixir Зорка су углавном била под контролом, изузев спорадичних искакања, што не значи да фабрика не треба да спусти емисију NH3 и HF на најмању могућу меру, обзиром да се индустријска зона у граду шири и да кумулативни ефекат свих загађујућих материја уз неповољне метеоролошке услове код осетљиве популације ствара велике здравствене проблеме.

Што се тиче употребе сензора, која се наводи у саопштењу Европске зелене партије, чињеница је да владе многих земаља покушавају да побољшају националне системе за праћење аерозагађења. Један од начина за решавање овог задатка је коришћење мониторинг система за рад у реалном времену који користе нискобуџетне (low-cost) сензоре. Low-cost сензори захтевају посебну селекцију и калибрацију пре примене у системима мониторинга кавалитета ваздуха. Ови нискобуџетни сензори коришћени за детекцију PM 10 и PM 2.5 честица раде на принципу распршивања светлости. Фотодиода емитује светлосни сноп у мерну шупљину, а фототранзистор снима рефлектујућу светлост. Када честица уђе у мерну шупљину и распрши рефлектујућу светлост, напон преко фототранзистора се мења због блокиране светлости од честице. Јако је важно пре употребе ове сензоре тестирати у лабораторијским условима како би се верификовале њихове карактеристике. Циљ лабораторијске и теренске валидације је дефинисање добре линеарности сензора са референтним методама. Треба напоменути да температура и релативна влажност ваздуха доста утичу на резултат мерења. Концентрација PM10 и PM 2.5 честица мерена било којим уређајем који раде на принципу распршивања светлости се повећава са релативном влажношћу ваздуха услед повећања просечне величине честица повезаних са кондензацијским растом њених хигроскопних компоненти.

Завод за јавно Здравље Шабац узоркује и мери концентрације суспендованих честица PM 10 и PM2.5 референтном методом која је описана у стандарду SRPS EN 12341, што је у складу са Уредбом о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха. (Службени гласник РС, бр 11/10, 75/10 и 63/13). То су гравиметријске методе које су основ европских и америчких стандарда и које захтевају пре/пост кондиционирање и ручно вагање филтера, што за последицу има резултате мерења који су доступни неколико дана након узорковања. Мрежа за праћење PM 10 и PM 2.5 честица нискобуџетним уређајима за праћење сигурно може пружити додатне податке потребне за процену изложености и студије утицаја на здравље али само под условом одговарајућих протокола осигурања и контроле квалитета. У противном, наведени сензори могу довести грађане у заблуду и створити беспотребну панику.

Завод за јавно Здравље Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa