Инфо

25. март 2021.25. мар 2021.
Шабац.рс

Шабац.рс

Дан независности Грчке

Данас, 25. марта обележава се 200 година од револуције која означава почетак борбе православног народа Грчке против свог вековног завојевача, Отоманске империје. Овај дан у Грчкој прославља се као Дан независности и национални празник, када је Грчка кренула у крвави ослободилачки рат за освајање независности. Град Шабац у братским је односима са грчким градом Аргостолијем са острва Кефалонија, са којим има потписану Повељу братимљења од јануара 1995. године. Једна улица у Аргостолију носи назив ,,Шабачка”, а и у Шапцу постоји Улица града Аргостолија, што представља прави показатељ братства, подршке, мира и солидарности ова два града. Значајан израз чврстог пријатељства Србије и Грчке демонстрирао је официр Грчких оружаних снага, Маринос Рицудис, који је осуђен на затворску казну јер је одбио да учествује у НАТО бомбардовању Савезне Републике Југославије. Његов став био је да као православац не жели да учествује у нападу на братски народ.

У Шапцу ће поводом обележавања 200. годишњице грчке независности, у знак подршке братској држави испред Градске управе града Шапца бити истакнута застава Грчке.

,,Срби и Грци братски су народ, са сличним судбинама које су их повезивале кроз историју. Велико пријатељство између наших народа, показало се на делу у многим ситуацијама, од војних савеза до солидарности у тешким ситуацијама, а нарочито се то односи на став ове државе о нашој Аутономној покрајини Косово и Метохија. Пријатељство две државе пренело се и на два града, Шабац и Аргостоли, које вежу нераскидиве везе, пуне поштовања и братске љубави, и њих на сваки начин треба неговати, да нам трају још дуго. Становници Аргостолија треба да знају да су у наш град увек добродошли", рекао је градоначелник Шапца.

Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца упутио је честитку поводом обележавања 200. годишњице независности и Дана државности Републике Грчке.

,,У част 200. годишњице Рата за независност братском грчком народу честитам Дан државности и изражавам најдубљу подршку, а посебну честитку упућујем Виктору Рухотасу, почасном конзулу Србије у Грчкој и Теофилосу Михалатосу, градоначелнику града Аргостолија и свим становницима града Аргостолија са којим нас веже вишедеценијско пријатељство крунисано 1995. године повељом о братимљењу наша два града.
Међусобна подршка коју смо у протеклом периоду пружали једни другима учврстила је наше везе и давала нам снагу да надограђујемо наше пријатељство и партнерство у свим правцима: култури, економији, туризму и спорту, али и на свим осталим пољима на којима ћемо писати заједничку историју", истакао је Немања Пајић.

Осим Аргостолија, град Шабац блиске односе гаји и са крфским селом Агиосом Матеосом са којим је Мачвански Прњавор побратимљен од 1992. године, као и са острвом Кефалонија.
Шабац.рс

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa