Инфо

17. април 2021.17. апр 2021.
Бета

Бета

Увозници возила: Половњаци скупљи због царине

Polovni automobili poskupljuju jer se naplaćuje realnija carina na uvoz u Srbiju, rekao je danas predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Belin.

"Od pre 15-20 dana na carini se primenjuje katalog o vrednostima polovnih automobila Auto-moto saveza umesto da se carine po navedenim vrednostima u 'ulaznim' fakturama u kojima su prodavci odredjivali vrednost, a ona je bila niža od stvarne", rekao je Belin za Betu.


Dodao je da je Auto-moto savez i do sada imao katalog vrednosti polovnih automobila koji je svake godine korigovao, ali iz nepoznatih razloga nije primenjivan na carini.

Na cenu će, kako je rekao Belin, verovatno uticati i odluka Nemačke da za polovna vozila daje garanciju od godinu dana.

Polovnjaci su, prema njegovim rečima skuplji i zato što su više traženi zbog manje ponude novih automobila, čija je proizvodnja, usled pandemije, otežana zbog nabavke repromaterijala iz Kine.

Belin je rekao da je prodaja novih automobila u prva tri meseca u ovoj godini povećana za 9,5 odsto, odnosno za 500 komada, u odnosu na isti period 2020. godine.

Najtraženiji automobili su oni koje proizvode Fijat, Škoda, Citroen, Dačija, i koštaju od 10.000 evra do 15.000 evra, a od luksuznih Mercedes, BMW i Audi.
Бета

Најновији број

6. мај 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa