Инфо

11. мај 2021.11. мај 2021.
Image by Danilo Krnjaić from Pixabay

Image by Danilo Krnjaić from Pixabay

Ваучери за субвенцију летовања у Србији зависе од стања у буџету

Подела нове квоте ваучера у вредности 5.000 динара којим држава субвенционише летовања грађана Србије у домаћим туристичким објектима, без обзира на велико интересовање и вољу Министарства трговине, туризма и телекомуникација вероватно није могућа без новог ребаланса буџета, ако нема "вишка" пара у буџетској резерви, сазнаје Бета.

Корист од те помоћи државе која се додељује од 2015. године имали су регистровани туристички објекти, а додатна квота од 20.000 јуче је "планула" за мање од два сата, па је удружење "Моја Србија" тражило одобравање нове количине.

"За додатну серију ваучера новца можда има у разделу буџета Србије 'буџетска резерва' која се често користи за разне дотације и трошкове, а ако нема, средства се могу обезбедити ребалансом буџета којим је иначе већ одобрено додатних 20.000 ваучера на првобитно планираних 100.000", оценили су незванично у Влади Србије.

У Министарству трговине не искључују могућност да се после расподеле 120.000 ваучера за те намене још једном определе додатна средства јер је прошле године прво подељено 100.000, потом још 20.000 ваучера, а средином године још 400.000.

Право на ваучере имају пензионери, незапослени са евиденције Националне службе запошљавања, корисници посебне и привремене новчане накнаде, корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица и корисници породичне инвалиднине.

На ту субвенцију право имају и радно ангажована лица са примањима, која не прелазе износ од 70.000 динара, ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди рата са примањима која не прелазе 70.000 динара, носиоци активног регистрованог породичног пољопривредног газдинства који су се изјаснили да се баве искључиво пољопривредом и студенти.

Ваучери се не могу користити за уплату летовања преко туристичке агенције, а члан Управног одбора Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Владимир Влахо рекао је за Бету да држава није дала могућност да се ваучери реализују преко туристичких агенција.

"Нејасно је зашто грађани који имају ваучер не могу да га искористе за уплату одмора преко туристичких агенција на домаћим дестинацијама. Тражили смо више пута али нам је речено да то није предвиђено Уредбом о условима и начину доделе и коришћења средстава за подстицање унапређења и туристичког промета домаћих туриста на територији Србије", рекао је Влахо.

Додао је да је такво објашњење неприхватљиво и да је Уредба могла да се до сада више пута измени да се то желело.

Ваучер може да се добије за одмор од минимално пет ноћења у објекту, хотелу или приватном смештају у Србији.
Агенција Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa