Инфо

18. јун 2021.18. јун 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Завршна конференција пројекта "Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључивости и сиромаштва", одржана данас у Богатићу

Гостујући на данас одржаној завршној конференцији пројекта "Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључивости и сиромаштва" на имању Caritasa Шабац у Богатићу, државни секретар у Министарству за рад борачка и социјална питања, Мирко Јањић је између осталог нагласио да је ова акција део глобалног пројекта "Подршка Европске уније активном укључивању младих", укупне вредности 4,7 милиона евра, а осим Европске уније суфинансира је Влада Републике Србије.

Фото: Глас Подриња

Циљеви пројекта, чији је носилац био Caritas Шабац, а партнери општина Богатић и конзорцијум социјалних кооператива COSM из Италије, а трајао је две и по године и вредео 205.555,24 евра, били су:Развој вештина људи са менталним сметњама са циљем подизања њихове запошљивости кроз оснивање социјалних предузећа, развијање добрих пракси за унапређење контаката између социјалног сектора и тржишта рада, подизање свести локалних и потенцијалних предузетника о могућностима социјалне економије и боља информисаност и побољшање сарадње између NVO сектора, предузетника, институција и доносилаца одлука. И остварени су на опште задовољство.
Фото: Глас Подриња


У складу са поменутим, током имплементације пројекта, основана су два предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом: "Социјална синергија" у Шапцу и "Авлија одрживог развоја у Богатићу.

Фото Глас Подриња


Тиме је знатно измењена слика социјалног предузетништва у две локалне самоуправе, заједничка је оцена учесника овог скупа, који су поздравили и упутили честитке, прво монсињор Станислав Хочевар, председник Caritas-а у Србији, а потом и председник општине Богатић Милан Дамњановић, који је позитивно оценио досадашњу сарадњу са Caritasom и обећао наставак и унапређење исте.

Фото Глас Подриња

Резултате пројекта представили су: директор Caritasa Шабац Мирољуб Николић, Дина Ракин из Коалиције за развој социјалне економије, која је говорила о социјалном предузртништву из европске перспективе, Микела Вогриг из конзорцијума COSM и Ивана Станчић "Смарт колектив".
Помињана предузећа већ данас запошљавају преко 20 људи, од којих половину чине особе са инвалидитетом.
Фото Глас Подриња

Одржано је 10 различитих обука за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом на којима је укупно 60 полазника добило прилику да стекне одређена знања и компетенције уз помоћ којих ће лакше доћи до запослења, а неки од њих већ су у радном односу.
На крају су полазницима подељени сертификати.
Фото Глас Подриња
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa