Инфо

15. април 2018.15. апр 2018.
Прва казна и то испод минимума

Прва казна и то испод минимума

Прву казну по новом Закону о безбедности саобраћаја на својој кожи је осетио Ваљевац Горан Ч. који је због вожње у пијаном стању доспео иза решетака.
Наиме, патрола ваљевске саобраћајне полиције зауставила је "рено 5" за чијим воланом је био Горан Ч, да би након алкотестирања било утврђено да у организму има 2,04 промила алкохола, односно, да се налази у стању потпуне алкохолисаности.
После задржавања у станици полиције, Ваљевац је спроведен пред прекршајног судију који му је по новом Закону о безбедности саобраћаја изрекао моменталну затворску казну од 15 дана, забрану управљања моторним возилом од девет месеци, 15 казнених поена у његовој саобраћајној дозволи и 2.000 динара за паушалне трошкове поступка.
За вожњу аутомобиле са преко два промила алкохола у организму, иначе, по новом ЗОБС-у запрећена је затворска казна од 30 до 60 дана, али је Прекршајни суд Горану Ч. ту казну, ипак, ублажио.
И ту долазимо до проблема. Како је могуће да Суд за овакву врсту прекршаја донесе пресуду која је испод законског минимума. Судска прака у Србији омогућава да се пресуди и испод законског минимума тако што судије узимају у обзир и олакшавајуће околности. Питање које се намеће је какве олакшавајуће околности постоје када неко са више од два промила алкохола у себи седне за волан и вози по српским улицама?
Подсетимо се само да је 1. априла Стојан Н. (30) у Нишу, са такође нешто више од два промила алкохола, око 18 сати изазвао стравичну саобраћајну несрећу у којој су погинуле рођене сестре Милица (27) и Марија (24) Петровић, као и Светислав Тонић (82). Њих је мортус пијан Стојан Н. покосио на улици, сестре док су чекале аутобус на станици, а Слетислава док је возио бицкл. Виновник ове несреће је, иначе, професионални возач у Немачкој.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa