Инфо

28. јул 2021.28. јул 2021.
Фото: Рио Тинто пресс служба / Конференција за медије Београд

Фото: Рио Тинто пресс служба / Конференција за медије Београд

Рио Тинто о потенцијалном референдуму, напретку пројекта, изради студија и фазама развоја "Јадра"

На конференцији за медије у Београду представници компаније Рио Тинто говорили су о фазама и плановима реализације пројекта "Јадар", изради неопходних студија, процесу прибављања дозвола, сарадњи са локалним становништвом и отварању рудника у циљу експолатације јадарита.

Референдум (не)обавезује


Одговарајући на новинарска питања генерална директорка Рио Сава Експлорејшн, дела Рио Тинто, Весна Продановић истакла је да компанији није стигло обавештење државе Србије о могућем референдуму у вези са пројектом, али уколико би се он одржао и резултат био негативан, Рио Тинто би морао да заузме став, јер не постоји правни оквир по којем дозволе не важе.

-У случају да референдум буде негативан компанија ће морати да заузме свој став, видећемо шта је став државе. Не постоји правни оквир који каже да, ако је референдум негативан, онда не важе дозволе. Правни оквир за то није разјашњен, али ћемо се прилагодити ономе што у том тренутку држава буде поставила нама као оквир- рекла је Весна Породановић и додала да је од значаја за све да заинтересовани буду информисани о самом пројекту који је тренутно у фази студије изводљивости.
Фото. Рио Тинто пресс служба / Весна Продановић генерална директорка Rio Sava Exploration

Комплетирање пројектно-техничке документације


Према речима представника компаније у току је комплетирање пројектно-техничке документације и припремају се неопходне студије. Примарна је она о процени утицаја на животну средину која ће бити доступна јавности за неких два месеца.

-Замолила бих за стрпљење стручну и заинтересовану јавност, да сачека са коментарима док компанија не изађе са техничком документацијом- рекла је генерална директорка Рио Сава.

2,4 милијареде долара за Јадар


Осврнула се и на вест да је Рио Тинто определио 2,4 милијарде долара за пројекат јадарита у Лозници, нагласивши да је то највећи гринфилд пројекат.

-Озбиљно планирамо фазу изградње која би требало да траје четири године. Производња треба да се реализује 2026. године када би се почело са експолатацијом литијума, а након тога и у пуном капацитету од 2029. године.

Отпадне воде и Јадар


Продановић је изјавила да је земљиште планирано за рудник треће и четврте категорије, а на помен воде која би била испуштена у реку Јадар и могуће контаминације, нагласила је да ће она бити третирана како водотокови не би били загађени.

-Управљање водама и отпадом изазива доста пажње и забринутост. Имали смо на ту тему доста онлајн састанака, а наравно остаје могућност да и у другим приликама доставимо техничке податке, да покажемо колико су озбиљне мере које се предузимају да би се вода заштитила, да би се пречишћавање воде довело на ниво да не утиче на даље токове.

Све оно што би се испуштало повремено, не стално, у реку Јадар биће апсолутно третирано и неће довести до загађења водених токова. Ово је озбиљан рударско-индустријски пројекат, сигурно да има утицај на животну средину, а у данашњем времену, овакви пројекти те ризике држе под контролом. То је оно што Рио Тинто ради и чему ће бити посвећен.

Дакле, пројекат јесте нешто што утиче на животну средину, али ће ти утицаји бити сведени на најмању могућу меру и време када можемо то да прикажемо је када изађемо са Студијом о процени утицаја на животну средину - додала је.

Разговори са мештанима


Продановић је нагласила да компанија има добру комуникацију са већином када је локално становништво у питању и да су њихова врата увек отворена за питања, те да ће организовати још један сусрет са свим заинтерсованим 24. августа, истичући да су потпуно отворени за сва питања и да ће представити сва техничка решења онима који су против пројекта. Наглашавају да су отворени и спремни за дијалог.


Константан мониторинг целокупног процеса експолоатације руде


Генерална директорка Рио Сава рекла је да се потеницијални ризици планирају, као и њихова котрола, те да ће се планирати и различите сценарије и решења. Предвиђено је да се врши константан мониторинг свих сегментата и да Рио Тинто има обавезу праћења активности након завршетка пројекта од најмање 30 година, а да је у плану перманентна санација и рекултивација подручја.

Транспорт опасних хемикалија


Представници компаније су истакли да је планирано да се опасне хемикалије транспортују железницом и камионима, што чине и друге компаније које послују у Србији.

Још увек траје куповина земљишта


Земљиште за планирани рудник је у фази куповине, а руководилац послова сарадње са државним органима и пројектна одобрења Никола Шуњић је изнео податак да је компанија до сада послала 64 % понуда за парцеле и 77% за објекте.

-Тренутно је толико понуда је послато, јер физички није могло више, а има и доста парцела са нерешеним имовинско-правним статусом, што ће свакако утицати на динамику откупа земљишта - рекао је Шуњић.

Протест у Лозници у четвртак


Поводом најављених протеста у Лозници у четвртак, 29. јула, Шуњић је рекао да усвајање Просторног плана града доноси локална самоуправа и да то нема везе са Просторним планом подручја посебне намене за Јадар, који је усвојила је Влада Србије у фебрару 2020, јер Скупштина Града Лознивце не може преиначити одлуку Владе, односно може само консатровати да план постоји.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa