Инфо

30. јул 2021.30. јул 2021.
Кабинет начелника Мачванског управног округа

Кабинет начелника Мачванског управног округа

Права припадника националних мањина

У четвртак 29. јула 2021. године начелник Мачванског управног округа Владан Красавац одржао је састанак са Нинославом Јовановићем, Државним секретаром Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, на тему положаја Ромске националне мањине у локалним самоуправама Мачванског управног округа.

Након састанка са начелником Владаном Красавцем, у наставку посете одржани су одвојени састанци са представницима општине Богатић и града Шапца. У име општине Богатић разговоре је водио председник Милан Дамњановић. Град Шабац су представљали заменик градоначелника Блажа Кнежевић и Драгана Милосављевић, шеф Одсека за дечију, социјалну и здравствену заштиту у Одељењу друштвених делатности Градске управе.

Разговарало се о правима припадника националних мањина у овим локалним самоуправама, са посебним акцентом на положај Ромске нациналне мањине, која је и најбројнија како у општини Богатић, тако и у граду Шапцу.


Формирање Националних савета, избор координатора за ромска питања који ће бити задужени за мобилне тимове, усаглашавање локалних акционих планова са Акционим планом Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и укључивање припадника Ромске популације у органе локалних самоуправа, су неке од тема о којима је такође било говора.

Све ове теме су од великог значаја за унапређење положаја Ромске популације у локалним самоуправама не само Мачванског управног округа већ и Државе Србије.

Реч је о наставаку активности које су започете одржавањем седнице Савета Мачванског управног округа 28. априла 2021. године на којој је присуствовала ресорни министар Гордана Чомић са члановима Кабинета и којом приликом је успостављена чвршћа сарадња и комуникација Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог са локалним самоуправама Мачванског управног округа из делокруга надлежности Министарства.

Влада Републике Србије препознала је потребу заштите и унапређења људских и мањинских права и значај друштвеног дијалога, па је састанак који је данас одржан у Мачванском управном округу наставак започетих активности у правцу унапређења положаја припадника националних мањина. Са одржавањем састанака на ову тему наставиће се и у наредном периоду.

Кабинет начелника
Владана Красавца

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa