Инфо

15. октобар 2021.15. окт 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Михајловић: Тежак положај жена на селу погоршан и епидемијом

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је, поводом Дана посвећеног женама на селу 15. октобра, да је њихов социоекономски положај неповољан и да су од почетка пандемије короне додатно маргинализоване.

"Повећан је њихов обим неплаћеног кућног рада и послова старања, а то их је довело у ситуацију повећаног ризика од насиља у породици", рекла је Михајловић у писаној изјави.

Према њеним речима, жене на селу обављају све оне "невидљиве" послове како би пољопривредна газдинства опстајала чак иако оне нису њихове власнице.

"Жене су власнице само 12 одсто газдинстава у Србији, иако својим радом много доприносе пољопривредној производњи, оне добијају много мање финансијске помоћи, више од половине жена са села је формално незапослено, а чак 60 одсто њих нема право на пензију", нагласила је Михајловић у саопштењу.

Како је рекла, жене на селу су недовољно плаћене, оптерећене радом у две смене - на послу и у домаћинству, а многе и поред свега тога немају основне услове да брину о свом здрављу, нити имају адекватно социјално осигурање.

"Координационо тело за родну равноправност пуно ради на економском оснаживању жена на селу, а посебно смо поносни на иницијативу 'Упослимо 1000 жена у руралним подручјима' коју спроводимо са Етно Мрежом и НАЛЕД-ом, током које је запослено 886 жена са села. Оне су до данас оствариле чак 19.502 радна дана радећи на традиционалним рукотворинама", изјавила је Михајловић.




Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa