Инфо

17. октобар 2021.17. окт 2021.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

Одржан скуп за права животиња у центру Новог Сада

Више стотина грађана протестовало је данас у центру Новог Сада за права животиња.

Представници окупљених су казали да је протест организован због "недоследне примене Закона о добробити животиња", за шта су оптужили надлежне државне органе.

Новосадјанка Драгана Прибишев навела је да се пас на улици не појављује "сам од себе, већ због неодговорних власника".

"Кад видите комшију који има штенце, не зна шта ће са њима, помозите. Наши људи неће да стерилишу кују или кастрирају мужјака јер то 'није природно', а потпуно је природно да баците штенце поред контејнера", оценила је она.

Прибишев је додала да азил новосадског јавног комуналног предузећа Зоохигијена у бољем стању од других азила, али је казала да тај азил са свега четворо запослених не може да функционише и збрине све напуштене псе на улицама.

Јелена Драгутиновић из организације "Клемпа" из Земуна казала је да се у Србији свакодневно убије између 200 и 300 паса, што у државним прихватилиштима, што по улици.

"Проблем почиње од нелегалних одгајивачница на које не реагује инспекција. Пси се продају по 50-100 евра, мало се деца изиграју, девојка се обрадује, а кад раскину онда се не зна шта с псом", навела је она.

Додала је да су "горући проблем" у области добробити животиња фирме за "такозвано збрињавање паса луталица, попут Авеније МБ и Аза", које имају уговоре са локалним самоуправама.

Према њеним речима, такве фирме су ангажоване да прикупљају животиње с улица, али се тим животињама после "губи сваки траг".
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa