Инфо

20. октобар 2021.20. окт 2021.
Брнабић: Од суботе ковид пропуснице за боравак у угоститељским објектима после 22.00 сата

Брнабић: Од суботе ковид пропуснице за боравак у угоститељским објектима после 22.00 сата

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће у циљу сузбијања епидемије корона вируса од суботе 23. октобра бити уведене ковид пропуснице.

Брнабић је на конференцији за новинаре након седнице Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса, изјавила да ће у угоститељске објекте од суботе, након 22.00 сата, моћи да уђу само они који имају валидне ковид сертификате, који ће важити уз личну карту или уз неки други важећи документ са фотографијом.

Она је најавила да ће Влада Србије сутра донети допуну Уредбе за спречавање болести ковид-19 која ће омогућити такву контролу.
Брнабић је додала да ће од суботе ковид пропуснице бити потребне и за било какве прославе у затвореном простору, а да ће моћи да их добију они који су примили две дозе вакцине против корона вируса пре не дуже од седам месеци, са трећом, бустер дозом вакцине, или уз ПЦР или антигенски тест.

"Ово укључује и свадбе зато што се одржавају у угоститељсим објектима. Ако неко жели да има свадбу или рођендан на отвореном простору или до 22.00 сата не мора да има ковид пропусницу. Ако остају после 22.00 сата требају ковид пропуснице", рекла је Брнабић и додала да је донета мера која ће моћи да се исконтролише у свим срединама.

На питање да ли ће бити нових мера у вези одржавања наставе, будући да је данас ученик (16) средње школе у Крушевцу преминуо од ковида-19, Брнабић је одговорила да се на седници Кризног штаба разговарало и о школама, и да је наложено Институту "Батут" који треба да припреми препоруку "шта чинити".

"Епидемијска ситуација је и даље катастрофална и не смирује се", рекла је Брнабић и додала да томе доприноси и непоштовање противепидемијских мера, као и слаб одзив за вакцинацију против корона вируса.

Брнабић је рекла да у Србији измедју 3.000 и 4.000 људи дневно прими прву дозу вакцине.

Она је навела да је до данас прву дозу вакцине против корона вируса примило 2.946.969 особа, или 54,6 пунолетних особа, а да је другу дозу примило 2.834.971 становника, односно 52,5 одсто пунолетног становништва, док је трећу дозу примило више од 792.000 становника, односно 15 одсто пунолетне популације.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa