Инфо

1. децембар 2021.1. дец 2021.
Фото: Глас Подриња / Светски дан борбе против АИДСа

Фото: Глас Подриња / Светски дан борбе против АИДСа

Обележен Светски дан борбе против АИДС-А

У склопу овогодишње кампање обележавања 1. децембра – Светског дана борбе против АИДС-А, представници Завода за јавно здравље Шабац су у сарадњи са представницима Асоцијације Дуга Шабац организовали под покровитељством Националне канцеларије за ХИВ/АИДС, односно Министарства здравља Србије саветовање и бесплатно тестирање на ХИВ, данас у Карађорђевој улици (испред старе робне куће) у периоду од 10.00 до 12.00 часова.

Фото: Глас Подриња / Организовано саветовање и бесплатно тестирање на ХИВ


-Пандемија ХИВ-ом траје већ 40 година а и даље је здравствени проблем. Овогодишњи слоган је „Да ставимо тачку на неравноправност, јер управо та неравноправност, економска, друштвена, правна, културна је одраз зашто не можемо планиране циљеве да испунимо. То су циљеви да 90% особа са хивом сазнају свој статус, да буде потврђен, да се одмах ставе на ативирусну терапију. 20% људи још увек не зна да је хив позитивно – нагласио је прим. др. Небојша Софранић и додао да је на териоторији Мачванског округа регистрован 71 потврђен случај, а на териотрији Шапца 32 случаја (28 мушкараца и 4 жене).

Фото: Глас Подриња / Прим. др. Небојша Софранић


Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” од почетка епидемије, у Републици Србији је регистровано 4317 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих су 2104 особе оболеле од АИДС-а, док је 1179 особа инфицираних ХИВ-ом умрло од АИДС-а, а још 136 инфицираних ХИВ-ом је умрло од болести или стања која нису повезана са ХИВ инфекцијом.


У оквиру ове акције дељен је и промотивни материјал. Ове године на териоторији Србије регистровао је 13 нових случајева.

Фото: Глас Подриња / Ове године регистровано 13 нових случајева


Пандемија узрокована ХИВ-ом је до краја 2020. на светском нивоу однела више од 36 милиона живота, док је више од 79 милиона људи било инфицирано. Међутим, са све већим приступом ефикасној превенцији, дијагностици, лечењу и нези особа инфицираних ХИВ-ом, укључујући и опортунистичке инфекције, ХИВ инфекција је постала хронично здравствено стање које омогућава људима који живе са ХИВ-ом да воде дуг, продуктиван и здрав живот.

Асоцијација Дуга Шабац и овог пута подршка је обележавању Светског дана борбе против АИДС-А. Поред тога, током целе године баве се саветовањем и тестирањем како на ХИВ тако и на друге полнопреносиве инфекције.

-По јучерашњим подацима које је изнела др Данијела Симић шефица националне канцеларије за ХИВ, туберкулозу и полнопреносиве инфекције ове године је укупно био 121 новооткривен случај ХИВ инфекције, у односу на прошлу годину када је било 59 новооткривених случајева. Међутим, не смемо заборавити да је прошла година била година када је почео и ковид те је смањила могућност како институција, нарочито када су епидемиолози у питању који су носиоци превенције хива у Србији али и одређене организације цивилног друштва које нису могле да спроводе своје активности баш због ковид пандемије – рекао је председник Управног одбора Асоцијације Дуга Александар Прица.

Фото: Глас Подриња / Председник Управног одбора Асоцијације Дуга Александар Прица


Процењено је да је на крају 2020. године 37,7 милиона људи живело са ХИВ-ом, од којих је 53% било девојака и жена.

ХИВ се преноси на следеће начине:
• Сексуалним односом без заштите тј. без кондома (анални, вагинални и орални секс, при чему највећи ризик носи незаштићени анални сексуални однос),
• Са заражене мајке на дете (у току трудноће, порођаја и дојења),
• Разменом игала и шприцева код интравенске употребе наркотика.


ХИВ се ретко може пренети на следеће начине:
• Пољупцем у уста (само у случају ако обе особе имају неке ранице у устима, нпр. услед вађења зуба, крварења десни… па у том случају дође до контакта „крв на крв”),
• При тетовирању, пирсовању… (уколико се обавља нестерилизованим апаратима и у нехигијенским условима),
• Приликом размене прибора за личну хигијену које је претходно користила особа која живи са ХИВ-ом (бријач, четкица за зубе…).


ХИВ се не преноси на следеће начине:
• Боравком у истој просторији: социјалним контактом као што је разговор, поглед, дружење…,
• Додиром тј. контактом, као што је руковање и загрљај,
• Кашљањем или кијањем, преко зноја или суза,
• Пољупцем у образ,
• Коришћењем истог купатила или тоалета,
• Коришћењем исте чаше или истог прибора за јело који је користила особа инфицирана ХИВ-ом,
• Коришћењем исте постељине или пешкира,
• Контактом са предметима на јавним местима (телефонска говорница, држачи у јавном превозу…),
• Коришћењем истог базена или сауне,
• Преко животиња или убодом инсеката (комарци, крпељи…),
• Конзумирањем хране коју је припремила ХИВ позитивна особа.

Најновији број

13. јануар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa